Tijdelijke rust op Europese obligatiemarkten

Het is even rustig op de Europese obligatiemarkten. Italie en Portugal konden deze week probleemloos geld lenen op de kapitaalmarkten. Leningen met een looptijd tot zelfs 30 jaar. Zelfs Griekenland haalde 1,6 miljard op, al was dat alleen kortlopend schuldpapier. Je vraagt je af wie het in zijn hoofd haalt om zijn geld voor een zo lange periode uit te lenen aan een insolvabele staat. Het antwoord daarop is deels te vinden in mijn artikel van vorige week over de wereldwijde pot met geld (zie hier). Er is gewoonweg teveel geld dat een bestemming zoekt.

Daarnaast geldt dat die obligaties vrij verhandelbaar zijn. De institutionele beleggers hebben op deze leningen ingeschreven in de verwachting dat alles nu een tijd lang rustig blijft, en hebben zeer waarschijnlijk een stop-loss onder deze leningen zitten. Dat gaat uiteraard goed, zolang maar niet teveel stop-losses van teveel institutionele beleggers tegelijk worden geraakt. Want zodra dat gebeurt, zal er paniek op de obligatiemarkten zijn.

De hierboven beschreven situatie heeft ook het zelfvertrouwen van de Europese Centrale Bank hernieuwd, want die verklaarde gisteren dat ze de kans op een nieuwe recessie volledig uitsluiten. Dat is nogal een uitspraak van een instituut dat niet bepaald heeft bewezen een uitblinker te zijn in het doen van voorspellingen. Ik kan deze uitspraak dan ook niet anders zien dan als een tactische zet om de rust op de obligatiemarkten zo lang mogelijk te laten aanhouden.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: