Ierse bedreiging voor de Eurozone

Afgelopen dinsdag vertelde ik u al dat Ierland door de crisis een emigratieland is geworden. Vooral de jonge, talentvolle Ieren verlaten massaal het land. Deze week las ik dat afgelopen jaar maar liefst 25% van de bij Ierse banken aangehouden spaartegoeden, het land hebben verlaten. Een daling die zo groot is dat het bijna als een ‘run op de banken’ kan worden gezien.

De nieuwe Ierse regering heeft juist door al deze ellende een ijzersterke positie om de voorwaarden voor de EU-steun te heronderhandelen. Ze betalen nu 5,8% rente en ze kunnen eisen dat dit omlaag gaat. Worden hun eisen niet ingewilligd, dan kunnen ze altijd de handdoek smijten en zichzelf failliet verklaren, of zelfs uit de Euro stappen.

De illusie moet in stand worden gehouden
En juist dát willen de ‘gezonde’ EU-landen tegen iedere prijs voorkomen. Zodra een PIIGS-land zichzelf failliet verklaart, komen allerlei Europese banken zwaar in de problemen, en daarmee ook de overheden van diverse ‘gezonde’ landen.

Ieder PIIGS-land moet zich dus vooral braaf aanmelden bij het EU-noodfonds, want alleen dan kunnen de EU-leiders de illusie in stand houden dat de Europese bankensector gezond is. De vraag is alleen hoe lang die illusie nog in stand kan worden gehouden.

Geen letter hoeft te worden veranderd
In juni 2010 schreven we een gratis rapport “Wees voorbereid en heb een plan!” waarin we dieper op deze situatie ingaan, en waarin we u vertellen hoe wij als beleggers de komende jaren hiermee om zullen gaan.

Het is nu negen maanden later en we hoeven aan het hele rapport geen letter te veranderen. De inhoud is wat ons betreft zelfs alleen maar in waarde toegenomen. Hebt u het nog niet gelezen?
Vraagt u het dan snel hier aan
.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: