Europa dit najaar richting nieuwe schuldencrisis

Gisteren vertelde ik u uitgebreid over onder meer stijgende inflatie in de VS en de gevolgen daarvan. Vandaag kijken we even naar Europa.

Ook in de eurozone is inflatie inmiddels gestegen tot boven de ECB doelstelling van net onder 2%.

Gevolg daarvan is dat de ECB zal gaan stoppen met geld printen. Stijgt inflatie verder (wat wij verwachten) dan wordt de ECB gedwongen om daarmee eerder te stoppen.

Met als gevolg stijgende rentes op alle, maar vooral Zuid-Europese staatsobligaties.

€1150 miljard aan besparing zal verdwijnen
Een belangrijk punt hierover maakte Daniel Lacalle in een artikel dat u op de tweet hieronder ziet.

Eurolanden hebben de afgelopen jaren voor in totaal €1150 miljard geprofiteerd van de door de ECB omlaag gedrukte rente (ten koste van spaarders en gepensioneerden).

Zodra de ECB haar beleid straks gaat normaliseren, zal die besparing stap voor stap verdwijnen. En zullen er gaten in de begrotingen van alle eurolanden komen.

Volgt daarna een recessie, dan zijn de rapen gaar.

Italiaanse clash zal ECB machteloos maken
Het grote gevaar is uiteraard Italië. De verwachting is dat de Italiaanse regering dit najaar met de EU zal clashen over de begroting.

Italië gaat veel meer geld uitgeven. De huidige regering kan nu niet anders, want ze moet geloofwaardig blijven tegenover haar vele al jarenlang gefrustreerde kiezers.

Zodra die clash plaats vindt, zullen beleggers massaal hun Italiaanse staatsobligaties in de verkoop gooien. Waardoor de rente daarop zéér snel stijgt.

Keizer zonder kleren
Dát zal het moment zijn waarop de hele wereld ziet dat de ECB niet anders kan dan machteloos toekijken. Dat de ECB geen almachtige centrale bank, maar eerder een keizer zonder kleren is.

Dat zal het moment zijn dat we in Europa een nieuwe schuldencrisis hebben. Maar dan eentje waarbij een “whatever it takes” uitspraak van Draghi niet meer zal helpen.

Wordt vervolgd.

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: