Als je erover nadenkt is het eigenlijk écht een bizarre ontwikkeling.
Nadat China haar munt op 11 augustus devalueerde, steeg de EUR/CNY prompt van 6,80 naar 7,13. Da’s een dikke vier procent stijging (zie het eerste stukje stijging op de grafiek hieronder).
Als gevolg daarvan schoten de Europese beurzen direct in de stress. Want een 4% duurdere Euro levert grote problemen op voor de Europese export, en vormt daarmee een gevaar voor het zo broze economische herstel.
Vervolgens besloot de valutamarkt echter dat de Euro verder moest stijgen. Waardoor de euro op eigen houtje nóg eens bijna 4% duurder werd (zie laatste stukje stijging op grafiek).
Als Euro verder stijgt, dan gaat het mis
Waardoor de Euro nu plotseling een dikke 8% duurder is geworden. In ruim twee weken tijd.
En waardoor de zorgen over de export alleen maar groter worden. Wat beleggers nóg meer reden geeft om angst te hebben voor afbrekend economisch herstel, waardoor de Europese beurzen nóg verder kunnen dalen.
Zie daar de vicieuze cirkel, die de afgelopen weken is ontstaan.
Paniek in Europese kantoortorens
Zouden ze al een beetje nerveus worden, daar in die splinternieuwe, peperdure kantoortoren van de ECB in Frankfurt?
Als die Euro zo duur blijft, en de beurzen blijven dalen, dan gaat er in ieder geval paniek uitbreken in de Europese hoofdsteden en in Frankfurt. En al helemaal als straks ook Japan in actie komt om de Yen te devalueren (zie dit artikel).