Verstrekkende gevolgen

Dinsdag vertelde ik u in dit artikel waarom China geen andere keus heeft dan haar munt te devalueren. Want de dollars vliegen daar het land uit.

The Economist geeft ons hieronder een nog completer plaatje. Met als titel A giant sucking sound. Die titel laat duidelijk niets te wensen over.

Dollars vliegen het land uit
Je ziet op dit plaatje perfect hoeveel dollars het land binnenkomen als gevolg van handel met het buitenland. En hoeveel dollars er weer uit vliegen omdat de PBOC de Yuan-Dollar link in stand probeert te houden.

Een volgende devaluatie is onvermijdelijk. Kwestie van tijd. Want hoe langer de Chinezen wachten, hoe harder China’s valutareserve zal dalen.

Goudprijs stijgt sinds Chinese devaluatie
Dat geeft een mooie gelegenheid om even te kijken naar de goudprijs. De verticale lijn op onderstaande grafiek is de dag dat China in augustus haar munt devalueerde.

Links van de lijn zien we wat de goudprijs tot die dag deed. Doffe ellende. En rechts van de lijn zien we wat de goudprijs sinds de Chinese devaluatie deed. Krachtig herstel.

Devaluatie heeft besef aangewakkerd
De reden hiervoor is wat mij betreft dat beleggers juist door die Chinese devaluatie zijn gaan beseffen dat centrale banken wereldwijd (ECB en BoJ voorop) fors meer geld moeten printen om de voor hen nadelige gevolgen (dalende export, deflatie) teniet te doen.

Die wetenschap doet de vraag naar goud stijgen. Een volgende Chinese devaluatie zal de goudprijs daarom nog harder doen stijgen.

Euro gaat steeds minder waard worden
De euro zal steeds minder waard worden. Goud steeds meer. Als je jezelf financieel wilt beschermen, dan zul je naar mijn bescheiden mening fysiek goud en zilver moeten kopen.

En als je écht wilt profiteren van een stijgende goud- en zilverprijs, dan moet je dit artikel nog eens goed nalezen.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: