Slimme supereconoom gezocht

Afgelopen zondag ging de uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht over de €80 miljard die de ECB iedere maand print.

De uitzending is absoluut zeer interessant.

En ik vind het ook zéér positief dat er in de reguliere media eindelijk eens serieuze aandacht wordt besteed aan het feit dat de ECB (samen met andere centrale banken) bezig is om de koopkrachtwaarde van ons geld en daarmee tegelijk het hele financiële systeem te vernietigen.

Cynische tweet
Maar de eindconclusie leverde onderstaande (terecht) cynische tweet op van goudexpert Koos Jansen.

De eindconclusie was inderdaad dat we dan maar moeten hopen dat een nieuwe, geniale en totaal anders denkende econoom zal opstaan, die ons uit het financiële moeras kan helpen.

Da’s een lekkere conclusie!

Deze eindconclusie moet je echter absoluut serieus nemen. Want het is volledig in lijn met de manier van denken die ons in de huidige situatie heeft doen belanden.

Economische groei zonder recessie
Die Keynesiaanse manier van denken is dat de economie continu kan blijven groeien, zonder dat er een recessie nodig is. Deze manier van denken heeft ervoor gezorgd dat recessies de afgelopen 20 jaar snel en op een volledig kunstmatige manier in de kiem zijn gesmoord.

Met als gevolg dat de ECB nu uit alle macht probeert om de volgende recessie te voorkomen. Met de meest extreme middelen die ooit door een centrale bank zijn ingezet.

Patiënt mag niet uitzieken
Iedere keer als je een recessie op een kunstmatige manier voorkomt of direct in de kiem smoort, laat je de patiënt niet uitzieken, maar help je hem kunstmatig weer op de been. Waardoor het onderliggende probleem niet wordt opgelost, maar juist groter wordt.

De huidige Keynesiaanse economen zijn zodanig opgeleid dat ze denken dat een recessie het probleem is. Een probleem dat op alle mogelijke manieren moet worden voorkomen.

De oorzaak van iedere recessie ligt echter in het te grote optimisme dat aan een recessie vooraf gaat. De recessie is het (weliswaar bitter smakende) medicijn.

Verrast door kater
Het is alsof je je ’s avonds lam zuipt, en de volgende ochtend totáál verrast bent door het feit dat je een kater hebt. En dat je vervolgens direct een fles wodka aan je lippen zet om die kater te ontlopen.

Zoiets kan je een tijd lang volhouden. Maar als het vervolgens mis gaat, dan gaat het ook écht mis…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: