Waar komen al die bubbels toch vandaan?

Eerder deze week vertelde ik u in dit artikel over de op dit moment barstende subprime bubbel op de Amerikaanse automarkt.

En gisteren liet ik u in dit artikel zien waarom de Canadese huizenbubbel de moeder aller bubbels is.

En in Nederland zijn ze de les van de in 2010 gebarste huizenbubbel, en alle ellendige gevolgen daarvan, al lang vergeten. Want op dit moment is er alweer een nieuwe huizenbubbel aan het ontstaan. En geen mens die zich er druk om maakt.

De veroorzakers van al die bubbels
Al die bubbels die we nu in landen en financiële markten wereldwijd zien, horen er niet te zijn. En zouden er ook niet zijn als centrale banken de rente op een normaal niveau zouden zetten. En als ze geen geld zouden printen.

Maar als centrale banken de rente jarenlang op 0% (of zelfs lager) zetten en volop geld gaan printen, dan is het gevolg dat overheden, bedrijven en burgers zich daarnaar gaan gedragen.

Teveel leningen voor onproductieve doeleinden
Burgers gaan teveel geld lenen om huizen, auto’s of andere spullen te kopen. Overheden laten staatsschulden te hoog oplopen. Bedrijven lenen geld voor onproductieve doeleinden zoals het inkopen van eigen aandelen. Bedrijven die nog nooit een stuiver winst hebben gemaakt, gaan voor de hoofdprijs naar de beurs.

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

De grootste en meest zekere koerswinsten
De veroorzakers van al die bubbels zijn de centrale bankiers. Als centrale bankiers hun werk goed zouden doen, dan zouden dit soort enorme bubbels nooit ontstaan.

Als burger vind ik het schandalig. Maar mijn beleggershart gaat er sneller van kloppen. Want de grootste en meest zekere koerswinsten behaal je door in te spelen op het barsten van dit soort bubbels.

Bubbels barsten nu eenmaal. Altijd.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: