Moeten we angst hebben voor een recessie?

recessie definitieIs het u de afgelopen maanden ook opgevallen dat bij iedere slechte beursdag de oorzaak ligt in “angst voor een recessie”? Beleggers worden helemaal dolgedraaid door een dolgedraaide media en zodra het woord recessie wordt aangehaald, schiet iedereen al helemaal in de stress.

Raar, want ieder nuchter denkend mens wéét dat we op dit moment al in een recessie zitten of er vlak bij zijn én dat dit onvermijdelijk is. Hoe kan je dan nog angst hebben dat dit zou kunnen gebeuren?

Is een recessie eigenlijk zo ongezond?

We leven in een westers kapitalistisch systeem en inherent aan dat systeem is dat er excessen optreden. Toch verwachten we met zijn allen dat de economie ieder jaar keurig met een procent of drie groeit. Een rare paradox.

Definitie recessie

Recessie is negatieve groei en dat betekent niets anders dan dat we met ons allen een “omzet” produceren die wat lager is dan een jaar voordien. Is het nu zo’n ramp als dat gebeurt? Ja, bedrijven moeten reorganiseren en mensen verliezen hun baan en dat is vervelend. Dat betekent echter tegelijk dat overheden, bedrijven en burgers worden gedwongen om scherp, productief, creatief en ondernemend te zijn en dát is juist de voorwaarde om weer groei te produceren.

Bang zijn voor economische groei

Misschien is het dan ook niet recessie waar we bang voor moeten zijn. Misschien moeten we juist bang worden als we 4% of zelfs meer economische groei hebben. Want dát nodigt uit tot excessieve beloningen, bedrijven die hun scherpte verliezen, overheden en burgers die teveel geld gaan spenderen en hiervoor teveel gaan lenen, ofwel een bevolking die denkt dat de bomen tot in de hemel groeien.

Laten we in de toekomst dus niet meer bang zijn voor een recessie. Laten we vooral bang zijn voor een economie die te hard groeit.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: