De belangrijkste gebeurtenis van 2014?

Ik vertelde u al in dit artikel dat de forse daling van de olieprijs voor mij de meest fascinerende financiële gebeurtenis van 2014 was.

Ten eerste omdat niemand het zag aankomen. En ten tweede omdat deze forse daling onherroepelijk leidt tot een energiecrisis, waarbij de olieprijs door een serieus gebrek aan aanbod tot ver boven de in 2008 bereikte $147 per vat zal uitstijgen.

Griekenland
De belangrijkste sociaal-economische gebeurtenis zou best wel eens afgelopen maandag (29 december) kunnen zijn geweest. Die dag werd de Griekse premier Samaras gedwongen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Afgelopen maandag kan daarmee heel goed de inleiding zijn tot een roerig jaar 2015 in de Eurozone.

Euro-politici worden al nerveus
Die Griekse verkiezingen zullen op 25 januari plaats vinden, en ze veroorzaken nu al veel nervositeit in Brussel en andere Europese hoofdsteden. Want we hebben de afgelopen jaren grote sommen geld aan de Grieken geleend.

Als het aan de radicaal-linkse Syriza partij ligt, dan gaan wij ze al die leningen kwijtschelden. En het toeval wil dat juist die Syriza partij kandidaat numero uno is om de verkiezingen te winnen.

Linke soep
Als dat inderdaad gebeurt, dan wordt het daarna linke soep. Want dan is de kans groot dat de nieuwe Griekse regering niet langer slaafs de orders uit Brussel zal opvolgen, maar er juist keihard tegenin zal gaan.

En omdat je nooit weet hoe politici met zoiets om zullen gaan, zal dat grote onzekerheid op de financiële markten veroorzaken. Grote kans dus op een (verder) dalende euro én op enorme onrust op vooral de Zuid-Europese obligatiemarkten.

Beppe Grillo loopt zich warm
In Italië was er paniek toen de obligatierente in 2011 naar 6% steeg. Bij een staatsschuld die 119% van het BBP bedroeg. Inmiddels is de staatsschuld gestegen naar 134% van het BBP. Hoeveel paniek gaat er ontstaan als de rente nú naar 6% stijgt?

Beppe Grillo is zich al aan het warmlopen om Italië uit de euro te laten stappen…

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: