De allereerste bank met negatieve spaarrente

In juni verlaagde de ECB de depositorente voor het eerst naar onder nul procent. Banken moeten 0,2% rente betalen als ze geld bij de ECB willen stallen. Dit heeft geen enkele impact op de gewone spaarder, verzekerde Draghi ons in juni tijdens zijn persconferentie.

Vandaag las ik voor het eerst in mijn leven dat spaarders rente moeten betalen om een spaarrekening aan te houden.

Als je bij de Duitse Skatbank een spaarrekening hebt met een saldo hoger dan €500.000, dan ontvang je geen rente, maar moet je daarover vanaf morgen (zaterdag 1 november) 0,25% rente betalen.

Oké, maar het is slechts een kleine Duitse bank en ik heb trouwens helemaal geen €500.000 aan spaargeld. Dus ik heb hier geen last van. Ik hoor het u denken.

Wat in 2007 nog onvoorstelbaar was…
Als er één ontwikkeling is die we de afgelopen tien jaar steeds opnieuw zagen, dan is het dat dingen die je tien jaar geleden voor onmogelijk hield, langzaam maar zeker normaal zijn geworden.

Denk aan geld printende centrale banken, aan overheden die banken redden, aan overheden die andere landen redden, aan een ECB die de depositorente naar negatief verlaagt etc. Allemaal zaken die in 2007 totaal onvoorstelbaar waren, maar waar nu geen mens nog van opkijkt.

Dat gaat met negatieve spaarrente ook gebeuren.

Als er één schaap over de dam is
We gaan de komende tijd zien dat steeds meer Europese banken dit voorbeeld zullen volgen. Eerst alleen voor spaargeld boven 5 ton. Maar daarna zullen de banken die grens langzaam maar zeker steeds verder verlagen.

Straks ga je dus niet op twee, maar op drie manieren betalen om een spaarrekening aan te houden. Koopkrachtverlies door inflatie, door belasting én doordat je rente aan je bank moet betalen.

Had ik toen maar gekocht…
Goud en zilver kregen deze week weer een tik. Sorry, maar ik kan er niet nerveus van worden. De fundamentele reden om fysiek goud en/of zilver te bezitten, wordt iedere maand sterker.

Over een paar jaar zullen héél veel mensen terugkijken op de huidige lage goud- en zilverprijzen en zullen verzuchten: had ik toen maar (bij)gekocht. Zo gaat het altijd.

Liever fysiek goud en zilver dan een spaarrekening
Al is het alleen al omdat fysiek goud en zilver het enige geld is waaraan geen tegenpartijrisico kleeft. Ik blijf daarom periodiek bijkopen. Vooral zolang goud en zilver zo goedkoop zijn! Ik koop mijn goud en zilver bij deze aanbieders.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: