Als je iemand een klap in zijn gezicht geeft…

Ik weet niet hoe het zit met uw kennis over de depressie van de jaren ’30. Ik heb er het een en ander over gelezen. Weinig mensen realiseren zich dat de échte crisis toen is uitgebroken door een ordinaire handelsoorlog. In gang gezet door de VS. President Hoover tekende in 1930 de Smoot-Hawley Tariff Act die als doel had om de Amerikaanse landbouw en industrie te beschermen.

Je kunt zelfs redeneren dat Hoover door het tekenen van deze wet aan de basis stond van het uitbreken van WOII. Maar dat terzijde…

Andere landen sloegen direct terug
Op maar liefst 20.000 producten werden de invoerrechten fors verhoogd. Uiteraard sloegen andere landen direct terug door op hun beurt ook invoerrechten fors te verhogen. Met als gevolg een compleet inzakkende wereldhandel en wereldwijde economische depressie.

Als u dit leest, dan zult u waarschijnlijk concluderen dat die Amerikaanse politici ongelofelijk dom moeten zijn geweest. Denken dat je invoerrechten kunt verhogen en dat andere landen dit zullen accepteren. Alsof je iemand zomaar een harde klap in zijn gezicht geeft en dan raar opkijkt als je een klap terug krijgt.

Het verschil tussen toen en nu
Toen was er de goudstandaard, waardoor centrale banken niet ongebreideld geld konden printen en waardoor de totale hoeveelheid papiergeld in omloop niet zo explosief kon stijgen als nu het geval is. Een handelsoorlog kon alleen worden uitgevochten door verhoging van invoerrechten.

Nu proberen landen hetzelfde te doen. Maar dan door de koers van hun munt te verlagen ten opzichte van die van andere landen. Als de koers van de dollar daalt, dan worden Amerikaanse producten goedkoper voor buitenlanders, waardoor hun export stijgt, hun bedrijven winst maken, nieuw personeel nodig hebben etc.

Net zo dom als 83 jaar geleden
Alleen geldt ook hier dat je niet zomaar de koers van je munt kunt verlagen en dan verwachten dat anderen dat zomaar zullen accepteren. Gisteren las ik in een rapport dat maar liefst 38 landen (waaronder alle grote westerse landen) bezig zijn met het omlaag proberen te manipuleren van hun eigen munt.

Dit gebeurt door de rente kunstmatig onder het inflatieniveau te houden, door valuta-interventies en/of door ordinair geld te printen. Politici en centrale bankiers zijn nu dus precies even dom als hun voorgangers 83 jaar geleden waren.

We hebben dus een enorme groep landen die allemaal hetzelfde voordeel proberen te halen ten opzichte van elkaar. Of die proberen een nadelig effect op hun export te voorkomen (zoals Zwitserland sinds augustus 2011).

Koopkracht brave spaarder wordt vernietigd
En dan kom ik nu terug op dit artikel van afgelopen vrijdag. Als alle landen geld printen, wat dan? Dan gebeurt er uiteindelijk niet veel met de verhouding tussen de onderlinge valuta van al die landen. Maar ga je wél richting hyperinflatie. De huidige situatie is nadelig voor de gewone, braaf sparende burger. Hyperinflatie vernietigt zijn koopkracht. Als een stoomwals.

Stop je geld in zaken die Draghi niet kan printen
Euro’s kan en zal Draghi onbeperkt bijprinten.
En dus moet je er naar mijn bescheiden mening absoluut voor zorgen dat je een deel van je spaargeld in goud en zilver hebt zitten.

Daarnaast dat je belegt in goedkope aandelen van bedrijven die profiteren van stijgende grondstofprijzen. Het soort aandelen dat wij met onze TopAandelen service regelmatig selecteren. Meldt u zich hier aan voor een abonnement.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: