Deze week ontving ik een mail van een lezer die naar een bijeenkomst was geweest waar een tv-econoom sprak. Volgens die econoom zal het effect van geld printen beperkt blijven, want de ECB zal het allemaal weer terug draaien zodra “het straks economisch weer goed gaat”. Dit soort economentaal hoor en lees je wel vaker.
Ik hoorde het diezelfde tv-econoom ook een jaar of drie geleden al vertellen, nadat de ECB balans bijna was verdubbeld in een poging om de economie te redden. In plaats van het geld weer terug uit de economie op te dweilen (zo heet dat in economentaal), ging Draghi er sinds zijn aantreden in november echter alleen maar nog harder tegenaan met zijn LTRO-programma van $1000 miljard.
Terwijl de EU-staatsschulden de afgelopen vier jaar alleen maar verder opliepen, de EU-politici zich ontpopten als wereldkampioen in het nemen van contraproductieve maatregelen en terwijl de banken er geen haar beter voor staan dan vier jaar geleden, spreken economen over “als het straks weer goed gaat” met de economie.
Door de manier waarop politici en centrale bankiers de crisis aanpakken, is er echter geen “als het straks weer goed gaat”. Geld printen is liquiditeit verstrekken. Liquiditeit verstrekken helpt als er sprake is van een liquiditeitsprobleem. Als overheden en banken dus financieel gezond zijn, maar tijdelijk even niet over genoeg cash geld beschikken.
In de EU hebben we echter last van een gigantisch solvabiliteitsprobleem. Dus dat banken en overheden financieel zéér ongezond zijn. Denkt u zich eens in dat u tijdelijk geld leent aan iemand die zwaar in de schulden zit én ieder jaar veel meer geld uitgeeft dan er bij hem binnenkomt. Als “het straks weer goed gaat” met die persoon, krijgt u uw geld terug. Maar hoe groot acht u de kans dat het met zo iemand “straks weer goed gaat”?
De ECB gaat de komende jaren geen enkele euro terug uit de economie opdweilen. Ze gaat er wél veel euro’s bijprinten. En als we straks al een keer het gevoel krijgen dat het met de economie de goede kant op gaat, zal dat niet alleen een kunstmatig herstel zijn, maar zal inflatie in een enorm rap tempo om zich heen grijpen.
In ons gratis rapport “Wees voorbereid en heb een plan!” vertel ik u wat wij de komende jaren verwachten, waar we ons geld vooral niet in zullen beleggen en waarin juist wel. Klikt u hier om dit gratis rapport aan te vragen.
“Als het straks weer goed gaat”. Die term gebruikten economen drie jaar geleden ook. Kijk zelf eens terug en bepaal uw eigen mening. Is uw gevoel dat we er economisch beter voor staan dan drie jaar geleden, of juist slechter?