Johan Cruijff

Vorige week donderdag was Johan Cruijff te gast in de Tour de France.
Veel wielerliefhebbers denken te weten dat de ronde dit jaar wordt gekenmerkt door de turbulentie in de ploeg waar de twee favorieten Contador en Armstrong voor rijden.

Beiden zijn kandidaat-winnaars en de vraag die alle kranten zich stellen is wie nu eigenlijk de kopman is. Ze zouden niet met elkaar spreken, niet aan dezelfde tafel zitten om te eten en de rest van de ploeg zou verdeeld zijn in Contador aanhangers en Armstrong aanhangers.

Johan Cruijff zei gisteren op tv dat hij er allemaal geen barst van gelooft. Hij vermoed dat die twee helemaal géén ruzie hebben. “Ieder stukkie wat in de krant staat is geschreven door één persoon en is niets anders dan zijn mening. Daarbij moeten de kranten vol, waardoor er een hoop onzin wordt verkocht. Maar dat is logisch”, aldus de meester zelf.

Bij ieder onderwerp is dat zo, dus ook bij beleggen
Vanmorgen kreeg ik een mail van iemand die wist dat de beurs vandaag omlaag zou gaan. Had hij gelezen. Ik weet niet waar, maar ík kan ’s ochtends met de beste wil van de wereld niet voorspellen hoe de dag zal gaan eindigen.

Kranten, bladen en websites moeten vol. Journalisten moeten schrijven. De meesten hebben geen idee waarover ze schrijven. Anderen hebben wel enig idee, maar nemen niet genoeg tijd om zich écht te verdiepen in het onderwerp waarover ze schrijven. Slecht een klein deel van de journalisten (wereldwijd) doet écht goed zijn of haar werk.

Grote kans dat u onzin leest
Als u dus een artikel leest, weet dan dat de kans groot is dat het onzin is. Of dat er zeer “hyperig” wordt geschreven, terwijl het onderwerp helemaal niet zo belangrijk is. Relativeer dus altijd. Vraag u altijd af: is het artikel goed opgebouwd? Worden er zaken beweerd zonder dat wordt geschreven waar het vandaan komt? Vertelt de schrijver duidelijk waarom hij een mening heeft, en onderbouwt hij die? Kijkt hij verder dan zijn neus lang is?

Kijk, als het om sport gaat is het soms gewoon leuk om dingen te lezen zoals over de al dan niet bestaande vete tussen Armstrong en Contador. Voor de sportliefhebber is het amusement. Als het om beleggen gaat, gaat het over uw geld. Alle non-informatie serieus nemen maakt beleggers onnodig nerveus, en dat leidt tot maar één ding: verlies.
Moraal van het verhaal: neem nooit iets wat u in de kranten, bladen, op internet leest klakkeloos aan als waarheid (ook dit stukje niet).

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: