Warren Buffett optimistisch over komende jaren

Warren Buffet stuurt het jaarverslag van Berkshire Hethaway aan de aandeelhoudersGisterochtend heeft Warren Buffett het jaarlijkse verslag van Berkshire Hethaway naar zijn aandeelhouders gestuurd. 2008 bleek het slechtste jaar uit de geschiedenis te zijn, waarin de winst met 62% daalde.

Ook Warren Buffett heeft de enorme daling van energie- en grondstofprijzen niet zien aankomen. Ook nam hij posities in twee Ierse banken, waar hij fors verlies op moest nemen. De grote kwaliteit van Warren Buffett is echter dat hij engelengeduld heeft als dat even nodig is.

Hij verwacht dat 2009 nog een moeilijk jaar zal worden, maar merkt tegelijk op dat het economische systeem tijden heeft overleefd die veel zwaarder waren dan we nu meemaken. Hij doelt hierbij onder meer op twee wereldoorlogen en de grote depressie uit de jaren 30.

Amerikaanse economie krimpt

Daar heeft hij tot nu toe in ieder geval een sterk punt. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse economie in het 4e kwartaal van 2008 met 6,2% is gekrompen. Dat is voorlopig nog kinderspel vergeleken met een krimp van 33% in de jaren 1929-33 en daarna nog eens 18% in de jaren 1937-38.

Buffett heeft dus vertrouwen in het economische systeem dat volgens hem enorm menselijk potentieel heeft doen ontplooien en dit in de toekomst zal blijven doen. “America’s best days lie ahead”. Amen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: