Iedere maandagochtend sturen we u een nieuwsbrief met daarin vijf interessante berichten die we de week voordien op Twitter zijn tegengekomen.
1. Indirecte effecten
In onderstaand NYT artikel haalt de schrijver de termen depressie en recesie door elkaar. Maar voor de rest is het een zeer goed artikel.
Wat ook mij opvalt is dat veel mensen zich blijkbaar niet goed realiseren dat crises in de horeca en in toerisme enorme impact hebben op andere bedrijfstakken.
Dagelijkse toeleveranciers van horeca zien hun omzet dalen. Waardoor ook daar ontslagen vallen.
En de komende jaren zal geen restaurant of hotel het in zijn hoofd halen om nieuw meubilair te kopen of om de keuken te verbouwen.
Vliegtuigmaatschappijen zullen de komende jaren geen nieuwe vliegtuigen bestellen. Dat geeft een probleem voor Boeing en Airbus, maar ook voor hun vele honderden toeleveranciers.
En zo kan je nog tientallen voorbeelden bedenken van nog lang nadreunende indirecte effecten.
We gaan het economische effect van de COVID-dreun nog jarenlang voelen.
2. Nieuw probleemkind
Hoewel er geen enkele verbetering is in haar economische problemen, is Italië niet langer hét grote probleemkind van de eurozone.
Die eer gaat nu naar Spanje.
De economische-, politieke- en gezondheidscrisis in Spanje is nu zelfs zo groot, dat het onderwerp van gesprek is in de Duitse regering.
Sterker nog, Merkel & co. maken zich zorgen dat de Spaanse crisis overslaat naar andere eurolanden, waaronder Duitsland.
Hoe dat gebeurt?
Via de banken en de stijgende nood aan nieuwe Europese steunpakketten, die Duitsland en Nederland het meeste geld kosten.
Wordt vervolgd.
3. Wat als?
Onderstaande tweet is van 5 juli, maar maakte indruk op mij. En ik kwam hem vorige week weer tegen.
The Economist vroeg zich af hoe de wereld er nu uit zou zien als de wereld vanaf de jaren 70 vol voor kernenergie was gegaan.
Haar conclusie is dat we nu geen klimaatprobleem zouden hebben. We zouden misschien zelfs nooit van windmolens of zonnepanelen hebben gehoord.
Omdat westerse landen sinds de jaren 70 niet meer investeerden in kernenergie, is ook de technologische ontwikkeling op dat vlak vrijwel stil komen te liggen.
Hoe zouden kerncentrales er nu uitzien als die ontwikkeling was doorgegaan? Hoeveel goedkoper zou het dan nu zijn om een nieuwe te bouwen?
Als we een eeuw geleden hadden geconcludeerd dat vliegen te gevaarlijk was, hoe zou de wereld er dan nu uitzien?
Als we in de jaren 90 hadden geconcludeerd dat mobiele telefoons te gevaarlijk waren (straling), wat zou er dan van de smartphone, social media en Netflix terecht zijn gekomen?
Pas nu het klimaatprobleem steeds urgenter wordt, zien we met bijvoorbeeld small modular reactors weer technologische ontwikkeling. Na 40 jaar stilstand.
4. Wat nu?
Op de grafiek hieronder zien we waar alle Quantitave Easing door de ECB toe heeft geleid.
Tot dalende inflatie. En nu kijkt de ECB zelfs tegen deflatie aan.
De centrale bankiers (waaronder Knot) geven zelf aan dat ze niet begrijpen hoe dit mogelijk is.
Wat ze wél begrijpen is dat ze op een dood spoor zitten. Daarom grijpen ze naar andere middelen.
Vrijdag vertelde ik u al dat de ECB er niet langer naar streeft om inflatie in te perken als het 2% nadert. Ze wil juist inflatie hoger dan 2%.
In de tweet hieronder zien we een volgende stap.
5. Buiten het boekje
De eerste manier die de ECB ziet om de komende jaren wél inflatie te creëren is door zich te bemoeien met zaken die niet in hun takenpakket zitten.
In de tweet hieronder een citaat uit een speech die Christine Lagarde afgelopen woensdag in Frankfurt hield.
De ECB ziet het nu als haar taak om het klimaatprobleem op te lossen en om financiële ongelijkheid terug te dringen.
Bedoeling is dat eurolanden (liefst via EU) daar honderden miljarden euros aan uitgeven, en dat de ECB al dat geld gaat printen.
De ECB wil inflatie hoger dan 2%. En gaat net zo lang door tot ze haar zin krijgt. Je zou voor minder gillend richting goud vluchten.
Lees hier nog even mijn artikel van afgelopen vrijdag!
Als laatste nog even dit…
Morgen over vier weken presidentsverkiezingen in de VS. Die zeer waarschijnlijk leiden tot chaos.
De grafiek hieronder laat zien dat een derde van de Amerikanen nu bereid is geweld te gebruiken om politieke standpunten kracht bij te zetten.
Als Trump wint, dan zal het geweld van BLM en Antifa komen. Wint Biden, dan zal het van Proud Boys en soortgelijke groeperingen komen.
Dat in een land waar de bevolking ruim 400 miljoen vuurwapens bezit.
Dit gaat megawinsten opleveren!
Vrijdag vertelde ik u nog over het fantastische aandeel van een bedrijf dat een enorme goud-, zilver- en zinkmijn ontwikkelt.
In één van de grootste goud-, zilver- en zinkgebieden ter wereld.
Bewezen reserves zijn nu al ruim 18 miljoen ounces goud, ruim 500 miljoen ounces zilver en meer dan 4 miljard pond zink.
Verwachte productiekosten zullen, omgerekend naar goud, rond $470 per ounce zijn.
Dat is aan de huidige goudprijs maar liefst $1440 winst voor iedere ounce goud die het bedrijf straks produceert.
Dat gaat (zelfs als de goudprijs niet stijgt) megawinsten opleveren!
Eén van ’s werelds beste goudbeleggers verhoogde vorige maand nog zijn belang met bijna een derde. Bezit nu bijna 16% van de aandelen.
Daarnaast bezitten directieleden nog eens bijna 20% van de aandelen.
Hiermee gaan we een enorme klapper maken!
Bestel hier het nieuwe “Super Rendement Rapport”