Iedere maandagochtend sturen we u een nieuwsbrief met daarin vijf interessante berichten die we de week voordien op Twitter zijn tegengekomen.
1. Niet dringend. Wél belangrijk.
Toen ik op zaterdagochtend 25 januari las dat China een gebied met 40 miljoen inwoners had afgegrendeld om het coronavirus te bestrijden, gingen bij mij alle alarmbellen af.
De maandag erna schreef ik dit artikel, waarin ik u twee waarschuwingen van gereputeerde Amerikaanse wetenschappers liet zien.
Bij politici wereldwijd gingen er géén alarmbellen af. Waardoor (op een paar Aziatische landen na) geen enkel land voorbereid was op het coronavirus.
Mohamed El-Erian heeft (zoals zo vaak) de meest elegante manier om dit te verklaren.
Politici richten zich bijna nooit op taken die belangrijk, maar op dat moment (nog) niet dringend zijn.
Terwijl ze wel vaak hun energie steken in zaken die (op dat moment) dringend, maar niet belangrijk zijn.
Voor iedere politicus (maar ook voor ieder van ons) is het misschien een goed idee om de tabel in El-Erian’s tweet in ons hoofd te houden.
2. Geen dividend. Of juist het dubbele?
In onderstaande tweet zien we de eerste gevolgen van de coronacrisis voor beleggers.
Bedrijven verlagen of schrappen massaal hun dividend.
Vrijdag vertelde ik u over een aandeel van een bedrijf waar juist het omgekeerde gebeurt. Dat haar dividend zelfs verdubbelt.
Klik hier om dat artikel het te lezen!
3. Onstabiele tijden
Afgelopen weekend kwam ik onderstaand filmpje tegen, waarin de maker een aantal fragmenten van New Yorks burgemeester Bill Deblasio en zijn hoofd van gezondheidszorg achter elkaar heeft gezet.
Fragmenten van een maand geleden waarin ze New Yorkers op het hart drukten om vooral door te gaan met hun gewone leven.
Hoe meer de frustraties bij binnenzittende, hun baan of bedrijf verliezende mensen de komende tijd gaan toenemen, hoe bozer ze worden.
En hoe meer van dit soort filmpjes we zullen tegenkomen.
Mijn verwachting is dat we de komende tijd te maken krijgen met veel boosheid onder bevolkingen in veel landen. Wat rare verkiezingsuitslagen kan opleveren.
Daarnaast gaan héél veel landen straks boos zijn op China. En in de EU zien we nu al een totaal gebrek aan solidariteit én frustratie tussen landen.
Politieke en geopolitieke verhoudingen zullen de komende jaren veranderen. We gaan onstabiele tijden tegemoet.
4. Geen lekker gevoel!
Terwijl de goudprijs (op de futures markt) deze maand daalde, ontstond er de afgelopen week op de markt voor fysiek goud een zodanig tekort dat goudaanbieders zelfs ‘nee’ moesten verkopen.
Terwijl de vraag naar fysiek goud zeer fors steeg, zagen we aanbod dalen als gevolg van tijdelijke sluitingen van goudmijnen en goudsmelterijen.
Dit vergroot de kans op een forse stijging van de goudprijs in de komende weken.
Want iemand die een short positie heeft in futures, weet dat hij kan worden gedwongen om het onderliggende goud (dat hij niet heeft) te leveren.
Lijkt mij geen lekker gevoel!
Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat short posities massaal worden gesloten. Wat gelijk staat aan het massaal inleggen van kooporders.
In dit artikel vertelde ik u vorige week over de perfecte storm die aan het ontstaan is!
5. Menselijke tekortkoming
We gaan de golfbaan op. Ik stel u voor om op de eerste hole om €0,10 te spelen. En om dat bedrag iedere hole te verdubbelen. Zou u die weddenschap aanvaarden?
Al vanaf de eerste viroloog die ik op tv zag, had ik het gevoel dat ze héél veel verstand hebben van virussen, maar niets begrijpen van het fenomeen exponentiële groei.
In het filmpje in onderstaande tweet legt Bill Gates (vanaf 1’45”) uit waarom het juist nu zo belangrijk om dat wél te begrijpen.
Het is trouwens al heel lang duidelijk dat het rekening houden met exponentiele groei op de een of andere manier niet in het menselijke systeem zit.
Zie onderstaande quote van professor Al Bartlett die hierover college gaf.
Het lijkt er sterk op dat die menselijke tekortkoming om de gevolgen van exponentiële groei te begrijpen nu grote gevolgen heeft.
Oh ja, als u bovenstaande weddenschap (golfbaan) zou aanvaarden, dan zouden we op hole 18 om €13.107 spelen.
Als laatste nog even dit…
Mocht u (net als ik) gefrustreerd raken over het gedwongen thuis zitten, dan helpt onderstaand stukje tekst misschien om er op een iets andere manier naar te kijken.
Want hoe zou het voelen als je jezelf niet zou kúnnen beschermen tegen het coronavirus?
Dit vind je alléén in crisistijd!
In ons nieuwe “Super Rendement Rapport” onder meer het fantastische dividendaandeel waarover ik u vrijdag nog vertelde.
Een spotgoedkoop aandeel van een bedrijf waarmee het juist héél goed gaat!
Dat vorige week bekend maakte dat ze haar dividend VERDUBBELT naar maar liefst 17,5% op jaarbasis.
Dit soor buitenkansen vind je alléén in crisistijd!
Bestel hier het splinternieuwe “Super Rendement Rapport”!