Italiaanse toestanden

Het Italiaanse referendum van afgelopen zondag is volgens mij niet te vergelijken met het Nederlandse Oekraïne-referendum, het Brexit referendum of de Amerikaanse verkiezingen.

Het Italiaanse NO was in mijn ogen absoluut geen stem tegen de politieke elite.

De grote fout van Renzi
Want de grote meerderheid van de gewone Italianen die ik de afgelopen weken heb gesproken, dachten wel degelijk na over de vraag of een SI hun land daadwerkelijk vooruit zou helpen.

De grote fout die Renzi in mijn ogen echter heeft gemaakt, is dat hij niet alleen de macht van de senaat, maar ook die van de regio’s wilde inperken. Dat hij dus meer macht in Rome wilde centraliseren. In een periode dat burgers juist meer invloed willen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat veel Italianen bang waren voor teveel macht op één plaats. Precies wat de direct na WOII opgestelde grondwet wilde voorkomen. En dat heeft er volgens mij voor gezorgd dat veel Italianen tegen stemden.

Failliete banken
Ruim tien maanden geleden vertelde ik u in dit artikel al dat Italiaanse banken feitelijk failliet zijn. De consequentie van het referendum is dat de hele wereld daar nu van op de hoogte is.

Naast het feit dat er in Italië meer bankkantoren dan pizzeria’s zijn, vertelt onderstaande grafiek een groot deel van het verhaal.

Italiaanse banken hebben voor maar liefst €200 miljard aan slechte leningen uitstaan. Dat is 18% van het totale bedrag aan uitstaande leningen. En 12% van het totale Italiaanse BBP. Een onhoudbare situatie.

Er moet dus dringend een oplossing komen. En juist daar wordt het interessant.

Gewone spaarder is risicoloos spaarproduct verkocht
Want de na Cyprus ingestelde Europese regels schrijven voor dat als eerste de aandeelhouders en de obligatiehouders moeten meebetalen aan het redden van de bank. En pas als dat niet genoeg is, moet de spaarder eventueel meebetalen.

De afgelopen jaren hebben Italiaanse banken voor €240 miljard aan obligaties verkocht aan gewone spaarders. En ze hebben aan die spaarders beloofd dat het een om een 100% veilig spaarproduct ging.

Als al die gewone Italianen straks hun spaargeld (grotendeels) kwijt zijn, dan krijg je een Italiaanse volksopstand en haalt Beppe Grillo bij de volgende verkiezingen een absolute meerderheid.

Waarna de euro geen lang leven meer beschoren is…

Na de Italiaanse banken volgen er meer
En dus zullen de Italiaanse banken op de een of andere manier worden gered met
belastinggeld. Waarna Griekse, Spaanse en Portugese banken ook moeten worden gered met belastinggeld. En waarna de mega-olifant in de kamer, Deutsche Bank óók moet worden gered met belastinggeld.

Niet zo gek dus dat de euro onder druk staat.

Euro zal waardeloos eindigen
Voor mij is de euro dan ook een munt waar risico aan kleeft. Enorm risico. De euro is een munt die volgens mij uiteindelijk waardeloos zal eindigen. Voor mijn spaargeld kies ik liever voor de veiligheid van fysiek goud en/of zilver.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: