De brave belastingbetaler betaalt de rekening…

Vorige week was ik op een prachtige, uitdagende fietsvakantie. Op onze koersfiets reden we een week lang door de Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. En het was opvallend hoeveel duurder alles in Zwitserland was. De meeste mede-fietsers concludeerden automatisch dat Zwitserland belachelijk duur is. Ze legden de ‘schuld’ daarvan dus impliciet bij de hoge prijzen die de Zwitsers vragen voor hun kopje koffie, drankje, maaltijd, etc.

25% duurder door verzwakte Euro
Maar wie in
dit artikel naar de EUR/CHF koersgrafiek van de afgelopen 5 jaar heeft gekeken, weet dat het voor een (groot) deel niet aan de Zwitsers ligt, maar aan onze eigen Euro. Want die is zodanig verzwakt dat alles duurder is geworden. Als we nog onze sterke gulden hadden, dan zouden wij in Zwitserland vorige week 25% goedkoper uit zijn geweest.

Hetzelfde geldt als we naar voedselprijzen of energieprijzen kijken. Natuurlijk stijgt die prijs ook omdat de vraag harder stijgt dan het aanbod. Maar de door het wanbeleid van onze politici sterk verzwakte Euro zorgt dat alles nóg eens zo duur is geworden. Voor een (groot) deel ligt het dus niet aan het bedrijf dat u uw energierekening stuurt, maar juist aan de verzwakte Euro. Was de Euro net zo sterk als de Zwitserse Frank, dan zou energie, voedsel etc. ons 25% minder kosten dan nu het geval is.

En het zal alleen maar erger worden
Ik ontving vorige week enkele mails van lezers die concludeerden dat de brave belastingbetaler de rekening van de hele crisis op zijn bord krijgt. Zij slaan de spijker daarmee volledig op zijn kop! De burger krijgt de rekening gepresenteerd. In verschillende subtiele vormen en in kleine, subtiele porties tegelijk. Maar vele kleine porties maken één hele grote.

Haal je geld buiten de invloedsfeer van politici
De enige manier om te voorkomen dat je slachtoffer van deze hele gang van zaken wordt, is door je spaargeld stap voor stap om te zetten in goud en zilver. Want daarmee haal je je geld feitelijk buiten de invloedsfeer van politici en centrale bankiers en kunnen ze die rekening niet bij u leggen.

De reden dat wij verwachten dat goud en zilver fors in prijs zullen stijgen is maar voor een deel een klassiek vraag/aanbod verhaal. Het is grotendeels omdat de Euro fors verder zal verzwakken. Door het wanbeleid van politici en (centrale) bankiers.

Bij wanbeleid terug naar écht geld
Ik heb ervoor gekozen om fysiek goud en zilver aan te houden bij
Goldmoney, omdat dit in mijn ogen de meest betrouwbare partij is. Ik koop periodiek bij (want ook goud en zilverprijzen schommelen!) en houd mijn goud en zilver vast totdat we weer een centrale bankier krijgen die de waarde van de euro belangrijker vindt dan het vooruitschuiven van een recessie. Dat gaat een keer gebeuren, maar dat is nu nog héél ver weg.

Als u nog geen Goldmoney account hebt, dan raad ik u absoluut aan om er nu een te openen. Klikt u hier als u Nederlandstalige hulp nodig hebt bij het openen van een rekening.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: