Signaalpolitiek

De ECB heeft in enkele dagen tijd zowel de Portugezen gedwongen tot het aanvragen van EU-steun én de rente verhoogd. Dat eerste hebben ze gedaan door de Portugese banken te verbieden om nog langer staatsobligaties aan te kopen, waardoor het voor de Portugese overheid onmogelijk wordt om de uitgifte van een obligatielening te laten slagen.

De renteverhoging is in mijn ogen niets anders dan signaalpolitiek. Het mandaat van de ECB is nu eenmaal dat het inflatie moet bestrijden. En dus moest Trichet een signaal afgeven om de schijn op te houden. Als je echter 2,6% inflatie hebt, en je verhoogt de rente van 1% naar 1,25%, dan loop je nog steeds op een weergaloze manier achter de feiten aan.

Wij zullen daar niet zoveel last van hebben. Maar de meeste Spanjaarden hebben een hypotheeklening die gelinkt is aan het 12-maands Euribor tarief. Tot nu toe hebben Spanjaarden die hun baan behielden eigenlijk zelfs voordeel gehad van de crisis. Toen Trichet in 2008 de rente in sneltreinvaart naar 1% verlaagde, daalden de maandlasten van de Spaanse huizenbezitters ook fors.

Eén van de redenen dat in Barcelona en Madrid de restaurants nog steeds vol zitten, is dat de Spanjaard met huis en baan de afgelopen twee jaar juist méér geld te besteden had. Nu stijgen de prijzen én stijgen hun maandlasten, waardoor de koopkracht ook van deze groep Spanjaarden fors zal dalen.

We hebben nu drie EU-landen die technisch failliet zijn. Voor ons leidt het geen twijfel dat Spanje de volgende kandidaat is. Terwijl in een normale wereld de debiteuren de rekening betalen (zij hebben er uit vrije wil voor gekozen om hun geld uit te lenen), is het nu de Europese belastingbetaler (u en ik dus) die het op zijn bord krijgt.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: