We draaien er met ons allen voor op

In de eerste drie maanden van dit jaar haalden oplettende Spanjaarden al 97 miljoen euro aan spaargeld weg bij hun bank en brachten het naar het buitenland (zie mijn Twitter account). Dat terwijl er toen in de media nog nauwelijks aandacht was voor de dramatische situatie waarin de Spaanse banken zich bevinden.

Mijn eerste reactie bij het lezen van dit artikel was dan ook “Wauw! Hoeveel zal dat dan in het tweede kwartaal zijn?” Ga er maar rustig vanuit dat het enorm veel meer zal zijn. De ECB gaat alleen hiermee al de handen vol hebben.

Gisteren stuurden we onze abonnees een splinternieuw “Super Rendement Rapport” toe. Deze maand even geen goud- of zilveraandelen. Dit keer ontdekten we enkele spotgoedkope aandelen van bedrijven die we absoluut als recessiebestendig kunnen aanmerken. Bedrijven waarvan de toekomst er zeer rooskleurig uitziet. Crisis of geen crisis. Klikt u hier om het snel te bestellen!

Als mensen hun spaargeld van de bank halen, dan moet de bank de geldmarkt op om dat geld te gaan lenen. In dit geval geldt echter dat ze daar niet terecht kunnen. En dus houdt de ECB ze overeind met een programma dat Emergency Liquidity Assistance (ELA) heet.

Via het zogenaamde Target-2 systeem geldt dat de centrale banken van landen waar het Spaanse spaargeld terecht komt, geld moeten lenen aan de ECB. Dat dit geld vervolgens uitleent aan de centrale banken van de landen waaruit spaargeld weg vlucht. Ik weet niet of u me nog volgt, maar in ieder geval komt het erop neer dat we met ons allen de ongezonde banken in de Zuiderse landen overeind houden.

Uiteraard zijn we hierdoor enorm solidair met elkaar. Alleen heb ik een sterk vermoeden dat 99,9% van de EU-burgers dit niet besteft, laat staan dat ze hiervoor ooit toestemming hebben gegeven. Hoe meer dit soort zaken bijvoorbeeld in Nederland bekend worden bij het grote publiek, hoe hoger extreem links en extreem rechts straks gaan scoren bij de komende verkiezingen. En hoe instabieler Europa wordt.

Des te meer reden om u aan te raden onze artikelen in de serie “Crisisbestendig Leven” nog een keer aandachtig door te lezen en dat geldt vooral ook voor ons gratis rapportWees voorbereid en heb een plan!“. En blijft u daarna alstublieft niet stil zitten. Denk na, neem een besluit en onderneem vervolgens actie!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: