Transitory

Dat is een Engelse term die ik afgelopen week iets te vaak gehoord en gelezen heb. Als iets “transitory” is, wordt bedoeld dat het “van voorbijgaande aard” is. Dat iets dus tijdelijk is.

Wie dit woord zo veelvuldig gebruikte? Onze grote vriend Bernanke uiteraard! Hij hield deze week na de Fed-meeting voor het eerst een persconferentie en journalisten mochten hem zelfs vragen stellen. Hij gebruikte te pas en te onpas het woord “transitory”.

Ja, de inflatie was iets te hoog en was de afgelopen maanden fors gestegen. Maar volgens zijn analyse was het “transitory”. En ja, de Amerikaanse economie groeit op dit moment minder dan vooraf gedacht, maar volgens zijn analyse was het “transitory”.

Je brengt de rente naar 0%. Je creëert vervolgens een enorme hoeveelheid geld uit het niets, en pompt dat in het systeem. Je zegt dat je dit allemaal doet om economische groei te stimuleren en dat er geen gevaar is voor inflatie.

Als er vervolgens te hoge inflatie is en te lage economische groei, dan is precies het omgekeerde gebeurd van wat je de bevolking hebt voorgehouden. Maar geen nood, want als centraal bankier heb je dan nog altijd de keuze om de term “transitory” erop te plakken. En waarom ook niet? De reguliere media namen het wereldwijd klakkeloos over…

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: