Met je bank over je financiële toekomst praten

Vorige week ontving ik een mail van een klant die mij vertelde dat hij een afspraak had met zijn bank. Om over zijn financiële toekomst te praten met een specialist/adviseur/financieel planner of hoe ze dat bij banken tegenwoordig ook noemen.

Laat het duidelijk zijn dat de intentie van deze klant zeer goed was. Het is zéér verstandig nu na te denken over hoe je wilt dat je leven er over 10, 20 of 30 jaar uit zal zien. Je hebt daarvoor iemand nodig die daarin écht gespecialiseerd is en die je op een vooral onpartijdige manier daarmee kan helpen. Ofwel, iemand die niet zal proberen om je iets te verkopen.

Bij een bank heb je maximaal 2 tot 3 dingen
Logische consequentie daarvan is dat je NOOIT naar een bank moet gaan om over je financiële toekomst te praten. Een verstandig mens heeft 2 tot 3 dingen bij een bank. Hij heeft er een betaalrekening, een spaarrekening en eventueel een hypotheeklening. That’s it. Laat voor alle andere zaken een bank vooral zo ver mogelijk links liggen.

Verkooptargets
Niet alleen is de kwaliteit van de mensen die bij banken werken gebrekkig, maar vooral belangrijk om te weten is dat iedere medewerker in een bankkantoor te maken heeft met verkooptargets. En die targets móeten worden gehaald. Met wie u ook praat binnen een bank, wéét dat ze verkooptargets hebben, dat ze die moeten halen én dat die mensen graag hun baantje willen behouden.

De marketing afdeling
Nog triester is het feit dat die verkooptargets gebaseerd zijn op de producten die de marketing afdeling op dat moment belangrijk vindt. Als de beurs fors is gedaald, zullen ze u bij een bank daarom altijd aanraden om in risicoloze producten te stappen. Als de beurs al fors is gestegen, zullen ze u allerlei prachtige beleggingsfondsen aanbieden, die juist dat jaar fantastisch hebben gepresteerd. En dat volgend jaar uiteraard niet doen…
De mensen in de bankkantoren krijgen hun verkooptargets en worden gedwongen om hun klanten producten aan te bieden die de marketing afdeling heeft verzonnen.

Beleggingsadvies van de afdeling Marketing
Laat u zich adviseren door een bank, dan laat u zich dus indirect adviseren door een paar marketing gasten, type snelle jongens, die nog geen 1 + 1 bij elkaar op kunnen tellen.

Waar dan wél naar toe?
De hierboven vermelde klant was blij dat ik hem hierop wees, en vroeg me waar hij dan wel naar toe moest. Heel simpel. Naar een onafhankelijk financieel planner aan wie u op basis van uurtarief betaalt en die u geen enkel product probeert te verkopen. Toen ik de woorden “onafhankelijk financieel planner” in Google intikte, verschenen er meer dan genoeg mogelijkheden…

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: