Is de economie nu echt aan het herstellen?

Ik woon in Italië. En iedereen in mijn omgeving die weet wat zo ongeveer mijn werk is, stelt mij bovenstaande vraag.

Vooral omdat ze in de media en van politici horen dat de Europese economie aan het herstellen is, terwijl ze er zelf nog niet zoveel van merken.

Er is nu inderdaad sprake van economisch herstel. Maar niet omdat politici een zo fantastisch beleid voeren.

Lage olieprijs
Ten eerste profiteren burgers en bedrijven in Europa van de lage olieprijs. Terwijl er in Europa niet of nauwelijks een olie-industrie is, die daar juist last van heeft.

Ten tweede is het te danken aan de kunstmatige maatregelen van Mario Draghi. Tot de dag dat hij enkele weken geleden blunderde, was de euro dit jaar met

    • 10% gedaald tegenover de Japanse Yen
    • 12,5% gedaald tegenover de Amerikaanse Dollar
    • 7,5% gedaald tegenover de Zuid-Koreaanse Won
    • 10% gedaald tegenover de Chinese Yuan
    • 9% gedaald tegenover het Britse Pond

Goedkoper exporteren
Met als gevolg dat export naar die landen goedkoper werd. En vooral dat Europese exporteurs op de wereldmarkt veel gemakkelijker konden concurreren met hun Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse concurrenten.

In Nederland is er nu extra herstel omdat banken de afgelopen jaren de hypotheekrente bewust te hoog hielden, maar vorig jaar door nieuwe concurrentie werden gedwongen om hun rentetarieven met een vol procent te verlagen.

Leuk zo lang als het duurt
Economisch herstel als gevolg van een lage olieprijs en een lage euro. Dat is leuk zo lang het duurt. Probleempje is nu alleen dat de olieprijs op een bepaald moment weer zal gaan stijgen.

En vooral dat de hierboven genoemde landen écht niet gaan blijven toekijken hoe hun munt duurder wordt tegenover de euro.

En voor wat betreft Nederland, dat er opnieuw een ongezonde stijging van huizenprijzen is begonnen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: