Grondstofprijzen rijp voor daling

De tijd lijkt rijp voor een daling van grondstofprijzen. China had het afgelopen jaar niet veel zin om nog meer geld aan de VS te lenen. Ze blijken daarom massaal grondstoffen te hebben aangekocht en hebben daar nu nogal wat voorraad van. Tegelijk zijn de Chinezen bezig om de economische groei af te remmen. Deze twee zaken duiden erop dat de Chinezen de komende maanden misschien even wat minder grondstoffen nodig zullen hebben.

Daarnaast geldt dat grondstofprijzen afgelopen jaar voor een groot deel zijn opgedreven door een financiële vraag naar grondstoffen. Vraag dus die is verzoorzaakt omdat veel beleggers via ETFs en ETNs in mandjes met grondstoffen beleggen. Hoe meer er via deze instrumenten in grondstoffen is belegd, hoe groter de kans op een daling van grondstofprijzen op korte termijn. En een daling van grondstofprijzen zal uiteraard ook een effect hebben op beurskoersen…

Korte termijn negatief. Lange termijn positief.
Voor de korte termijn is er dus een serieuze kans op een daling van grondstofprijzen. Voor de lange termijn verwachten wij uiteraard fors stijgende grondstofprijzen. Een serieuze daling kan dus een mooie moment zijn om grondstoffen aan- of bij te kopen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: