Geen boeren, geen voedsel

Door de onrustige situatie in o.a. Lybië en Egypte moeten we erop rekenen dat niet alleen de olieprijzen flink gaan stijgen, maar dat ook de voedselprijzen nog verder zullen stijgen en vooral niét zullen dalen. Ook een probleem dat de in Arabische landen grotendeels arme bevolking tot wanhoop zal drijven. Daarbij is het punt met die voedselprijzen niet dat ze nu zo hoog zijn, maar dat ze jarenlang juist veel te laag zijn geweest. Vraag maar eens aan een landbouwer waar ook ter wereld hoe hoog zijn inkomen (excl landbouwsubsidies) de afgelopen 30 jaar was.

En als uit de landbouw geen inkomen te halen valt, dan gaan mensen vanzelf iets anders doen. En gaan boerenzonen vooral niet hun vader opvolgen, maar gaan ze iets doen waar wél een normaal inkomen mee te verdienen valt.
In dit artikel gaf ik al ook enkele voorbeelden van hoe boeren hun grond nu voor andere doelen gebruiken dan voor landbouw en hoe politici ze daarbij helpen.

We zullen dus terug moeten naar een situatie waarbij boeren een goed inkomen kunnen verdienen met landbouw en daarbij niet afhankelijk zijn van subsidies. Geen boeren, geen voedsel.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: