Even nuchter naar de feiten kijken

In dit artikel vertelde ik u afgelopen dinsdag waarom de olieprijs fors gaat stijgen. Ik vertelde u over de oorlog die de VS en Israël aan het uitlokken zijn met Iran. En ik vertelde u dat Irak op een burgeroorlog afstevent. Als je nuchter naar de feiten kijkt en je zet de nieuwsfeiten van de afgelopen maanden op een rijtje, dan zie je hoe de trend zich voor je ogen ontwikkelt.

Nog een gevaarlijke trend
Daarnaast is er nog een andere, gevaarlijke trend.
In dit artikel vertelde ik u al eerder dat ik voor de komende jaren fors stijgende landbouwprijzen verwacht en als gevolg daarvan fors stijgende voedselprijzen. Vooral in Arabische landen zijn de heren dictators als de dood voor stijgende voedselprijzen. Een volksoproer kan dan ieder moment uitbreken. En oproer in olie producerende landen doet de olieprijs direct fors stijgen.

Het gaat allemaal om vraag en aanbod
Het allerbelangrijkste is echter dat we ons realiseren dat de olieprijs ook buiten deze ontwikkelingen gedoemd is om te stijgen. Als gevolg van de twee enige écht belangrijke factoren die de prijs bepalen: vraag en aanbod.

De wereldwijde vraag blijft stijgen, terwijl er al vele jaren lang geen superolievelden meer zijn ontdekt en terwijl de bestaande écht grote olievelden over hun top zijn. Vraag blijft stijgen, aanbod krijgt het al moeilijker om te volgen.

We consumeren ieder jaar 1% meer olie
In 2001 consumeerden we met ons allen bijna 77 miljoen vaten olie per dag. Vorig jaar was dat opgelopen naar 89 miljoen vaten. 16% meer vraag. De westerse wereld zit nu in economisch zwaar weer, maar ook in 2011 groeide de wereldwijde vraag naar olie met bijna 1%. Voor 2012 verwacht de International Energy Agency (IEA) dat we wereldwijd gemiddeld 90 miljoen vaten per dag zullen consumeren. Weer 1% stijging.

Dat lijkt misschien weinig, maar in 2011 was een bijna 1% hogere vraag naar olie goed voor een gemiddeld 40% hogere olieprijs.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: