Economisch herstel. Of financieel moeras?

Vorige week vertelde ik u in dit artikel over hoe de reguliere media het échte nieuws over Amerikaanse werkgelegenheid niet of nauwelijks rapporteert. Deze week gaan we voor échte economisch nieuws naar Spanje.

Een paar weken geleden zagen we in de reguliere media het bericht dat Spanje in het derde kwartaal officieel uit de recessie is gekomen. Goed nieuws. Als de cijfers kloppen.

Boerenbedrog door Spaanse banken
Ik las deze week dit artikel over de vraag waarom het percentage achterstallige betalers (delinquency ratio) in Spanje nog steeds relatief laag is. Vooral gezien de enorm hoge werkloosheid van 27%.

Het blijkt dat Spaanse banken hun achterstallige leningen massaal omzetten in nieuwe leningen, waarbij de klant wordt aangeboden om een tijd lang alleen de rente te betalen. En als de klant zelfs de rente niet kan betalen, verstrekt de bank ook daar weer een nieuwe lening voor.

De klant blijft uiteraard met een groeiend probleem zitten, maar de boeken van de Spaanse banken zien er weer een tijdje gezond uit. De banken duwen het probleem voor zich uit, en doen vervolgens alsof er niets aan de hand is.

Binnenkomende rekeningen direct de bureaula in
Ook las ik deze week dit bericht waaruit blijkt dat de statistici van Eurostat zich grote zorgen maken over de manier waarop de Spaanse overheid haar cijfers rapporteert.

Simpel gezegd smijten ambtenaren binnenkomende facturen domweg in een bureaula, zonder ze in te boeken. Laat staan betalen. In september hebben de Eurostat mensen een ad-hoc bezoek aan Spanje ingelast. Iets wat ze alleen mogen doen als er een belangrijk specifiek probleem is.

Ook schreef Eurostat een rapport over de belabberde Spaanse manier van rapporteren, en over het gebrek aan bereidheid om aanbevelingen tot verbetering op te volgen. Dat rapport werd op de Eurostat-website geplaatst, maar is er kort daarna weer vanaf gehaald.

Spanje is niet uit de recessie. Het zit in een zelfgeschapen financieel moeras.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: