De kalkoen en de slager

Ik wil het even met u hebben over stabiliteit. Over vermeende stabiliteit. En over natuurlijke versus geforceerde stabiliteit. Ik las hierover een geniaal artikel van Dylan Grice die verwees naar het boek Antifragile van Nassim Taleb.

Taleb schrijft in zijn boek een verhaal over de kalkoen en de slager, dat als volgt gaat:

Een kalkoen wordt door een slager 1.000 dagen lang gevoed. Iedere dag dat de slager hem te eten geeft, wordt de kalkoen bevestigd in zijn analyse dat de slager het beste met hem voor heeft. Na 999 dagen heeft de kalkoen meer statistisch bewijs dan ooit tevoren. Hij heeft immers maar liefst 999 dagen aan harde statistische data die zijn analyse bevestigt?

Totdat na 1.000 dagen kerstmis aanbreekt. Juist op de dag waarop de kalkoen’s vertrouwen in zijn vriend de slager het allerhoogst is, verandert alles. Hij krijgt te maken met een “Black Swan event”. Een gebeurtenis die voor hem volledig uit de lucht komt vallen. En die hem fataal wordt.

Welke fout maakt de kalkoen?
Door zijn ogenschijnlijk stabiele leven vergat de kalkoen om door te denken. Het simpele feit dat zijn leventje 999 dagen lang zo stabiel was, deed hem concluderen dat de rest van zijn leven ook stabiel zou zijn.

Hij vergat daarbij tegelijk om onderscheid te maken tussen natuurlijke stabiliteit en geforceerde stabiliteit. Terwijl zijn situatie uiteraard niet bepaald natuurlijk was.

Een duidelijk gevalletje van geforceerde stabiliteit
Hoewel het economisch niet best gaat, kun je stellen dat er nog steeds sprake is van een relatief stabiele economische situatie. Alleen is dit een stabiliteit die wordt veroorzaakt door het overeind houden van banken, door de rente kunstmatig op bijna 0% te houden én door massaal geld te printen.

Lijkt mij een duidelijk gevalletje van geforceerde stabiliteit. Hoe langer je stabiliteit forceert, hoe groter daarna de ellende (geldt voor economie, niet voor kalkoen).

Voorkom dat je zo eindigt als de kalkoen
Laat u dus niet in slaap sussen als uw persoonlijke situatie op dit moment stabiel is. En geloof alstublieft geen woord van wat politici, centrale bankiers en de reguliere media u vertellen. Want het laatste wat je wilt is dat je (financieel gezien) eindigt als die kalkoen.

In ons gratis rapport “Wees voorbereid en heb een plan!” vertellen we u wat wij de komende jaren doen om onszelf te beschermen. En wat juist niet.
Nog niet gelezen? Vraagt u het dan hier aan.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: