Banken beginnen elkaar weer te wantrouwen

U zult zich misschien nog wel herinneren hoe vorig jaar het financiële systeem op slot kwam te zitten omdat het bij de banken een zodanige puinhoop bleek te zijn dat ze hun eigen balans niet eens vertrouwden, laat staan die van een andere bank. Om die reden bleef iedereen op het geld zitten dat ze hadden en durfden ze elkaar geen geld meer te lenen. En dat is niet bepaald positief voor de beurzen. Er zijn indicaties dat dit wantrouwen tussen vooral Europese banken weer aan het opspelen is.

Weggemoffelde problemen
Het feit dat de boekhoudregels vorig jaar even snel werden veranderd en banken geen grote afschrijvingen op rommelbeleggingen meer hoefden te rapporteren, was voor politici, media en beleggers een mooie gelegenheid om een tijd lang te doen alsof het probleem was opgelost. Maar dat betekent uiteraard nog steeds dat er zeer waarschijnlijk nog een pak rommel op de balansen van een aantal banken is weggemoffeld. Iets meer dan een jaar geleden schreef ik nog in deze nieuwsbrief nog over een enorm probleem in Centraal en Oost-Europa (
zie hier) dat diverse Europese banken fors zou raken. Nooit meer iets over gehoord. Zou dat probleem op miraculeuze wijze zijn opgelost? Ik ben bang van niet.

Blijf weg of ga weg uit Europese bankaandelen
Daarbovenop zitten veel banken en pensioenfondsen nu met een enorme portefeuille vol met Griekse, Spaanse, Portugese, Italiaanse obligaties die in ieder geval al fors in waarde is gedaald, en waar mogelijk nog een pak risico in zit. Ofwel, de bankencrisis werd nooit echt opgelost, is overgegaan in een landencrisis en dreigt nu weer terug over te gaan in een nieuwe bankencrisis. Als u dus in Europese bankaandelen zit, dan zou ik in uw situatie die dingen toch echt verkopen en uw geld gaan beleggen in aandelen van gewone bedrijven waaraan je duidelijk kunt zien dat ze goed presteren én er financieel goed voor staan.

Met TopAandelen zijn we daar continue naar op zoek. En Europese bankaandelen komen in de verste verte niet in aanmerking om voor ons “Super Rendement Rapport” te kunnen worden geselecteerd.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: