Als ik een paar jaar vooruit kijk…

Morgen verkiezingen in Nederland.

Politici van links tot rechts doen al wekenlang allerlei beloften om met geld te strooien, want de economie staat er goed voor.

Als u vorige week dit artikel hebt gelezen, dan weet u echter dat het economische herstel kunstmatig is. Dat de economie herstelt dankzij de enorme portie doping die Mario Draghi iedere maand in de euro-economie injecteert.

Doping helpt op de korte termijn, maar is op de langere termijn zéér ongezond. De met miljarden aan beloftes strooiende politici richten zich uiteraard op de korte termijn.

Wilders’ slechte verkiezingscampagne
De afgelopen dagen moest ik denken aan Wilders. Volgens politieke analisten voert Wilders géén slimme verkiezingscampagne. Zie deze krantenkop van een paar dagen geleden.

Dat terwijl Wilders door vriend én vijand wordt erkend als een politiek zeer slim persoon.

Het is best mogelijk dat de PVV morgen de grootste partij wordt, maar Wilders’ doel is (naar eigen zeggen) om écht groot te worden.

Steeds minder boze kiezers
En dat lukt niet bij een herstellende economie. Want bij een herstellende economie worden steeds meer boze mensen langzaam maar zeker steeds minder boos.

Zou het daarom kunnen dat de politiek zo slimme Wilders bewust een niet zo slimme campagne voert? Zodat alle twijfelaars die nu op andere partijen stemmen, straks extra boos zijn?

Ik verdenk hem ervan. Ten eerste is hij politiek zeer slim. Ten tweede heeft hij alle tijd.

Wilders heeft ten slotte nog nooit een echte baan gehad, en is daar zeer waarschijnlijk ook totaal ongeschikt voor. Wilders blijft dus nog vele jaren lang in Den Haag rondlopen.

Het scenario voor de komende jaren
Als ik een paar jaar vooruitkijk, dan zie ik het volgende scenario zich ontvouwen:

  • De economie gaat in recessie
  • Bubbel op de Nederlandse huizenmarkt barst
  • Coalitieregering van 4 of 5 partijen kan geen enkele verkiezingsbelofte waarmaken
  • Kabinet gaat rollend over straat, gaat ruziënd ten onder
  • Nieuwe verkiezingen tijdens een economische recessie of crisis
  • Mensen zijn écht boos
  • Wilders wordt met grote afstand de grootste partij

Als dit scenario straks uitkomt, dan is dat te danken aan alle loze beloftes die politici van alle partijen nú doen op basis van kunstmatig economisch herstel.

Ik ben bang dat het er de komende jaren niet gezelliger op gaat worden.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: