Wie gaat volgens ú gelijk krijgen?

Vorige week vertelde ik u dat beleggers massaal index-ETF’s kopen. Ze beleggen blind, dus zonder nadenken in een beursindex.

Aandelen bewust en kritisch selecteren is volgens de grote meute beleggers niet langer nodig. Naar zoiets saais als balanscijfers, winstcijfers of koers/winst verhoudingen kijken al helemaal niet.

Want de beurs blijft toch wel stijgen. Met dank aan de centrale bankiers.

Dit massale kuddegedrag stuwde de beursindices de afgelopen tijd omhoog, en tegelijk de koersen van veel aandelen die toch al zwaar overgewaardeerd waren.

Het gevolg dáárvan is dat het voor kritisch analyserende, logisch denkende beleggers zeer moeilijk wordt om goed te presteren.

Slecht presterende hedge fondsen
Het afgelopen jaar zag ik regelmatig berichten over bekende, alom gerespecteerde beheerders van hedge fondsen die de afgelopen jaren fors slechter presteerden dan de beurs.

Eén van de meest gerespecteerde professionele beleggers is de 78-jarige Jeremy Grantham.

Zijn GMO-fonds presteerde al fors minder dan de beursindex.

Klanten liepen massaal weg
Maar toen hij zijn klanten in een nieuwsbrief vertelde dat de beurs wat hem betreft zwaar overgewaardeerd was, dat hij van plan was om minder op stijgende, en meer op dalende koersen in te spelen, haalden beleggers massaal hun geld weg.

Hij is niet de enige.

Hedge fondsen staan al een tijd lang onder druk. Hun fees zijn fors hoger, en ze presteren fors slechter dan de beurs. Waardoor beleggers massaal naar de veel goedkopere index-ETF’s overstappen.

ETF-aanbieder Vanguard zag daardoor de afgelopen drie jaar maar liefst $823 miljard aan geld van nieuwe ETF-beleggers binnen komen. Meer geld dan bij alle andere beleggingsfondsen samen.

Wie gaat uiteindelijk gelijk krijgen?
Dat kuddegedrag stuwt de beurs nu omhoog, totdat het straks mis gaat.

Want wie denkt ú dat er gelijk gaat krijgen? Een ervaren, kritisch nadenkende professional die al 50 jaar in het vak zit. Of de grote meute beleggers die nu blind ETF’s aan het kopen is?

En wat gaat er straks gebeuren als die hele, enorme meute beleggers straks nerveus wordt, en besluit dat ze haar geld terug wil?

 

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: