Van meewind naar tegenwind

Gisteren vertelde ik u in dit artikel dat de Amerikaanse centrale bank de rente aan het verhogen is én haar balans terug gaat inkrimpen.

Vooral dat laatste is enorm belangrijk om te begrijpen. In dit artikel licht ik daarom even toe hoe dat in zijn werk gaat.

Hieronder zien we hoe de Fed haar balans sinds 2009 heeft opgeblazen. Door geld te printen en daarvoor Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekobligaties aan te kopen.

Ook zien we hoe de S&P-500 ongeveer dezelfde ontwikkeling doormaakte.

De Fed printte dus geld. Kocht staatsobligaties die ze met dat geprinte geld betaalde. Dat geld kwam zo in handen van de verkopende partij die het weer op een andere manier belegde.

Zo ging er een constante stroom geprint geld richting de financiële markten.

Nu gebeurt het omgekeerde
Nu gaat de Fed haar balans afbouwen. Aflopende staatsobligaties worden niet meer verlengd. En in 2018 gaat de Fed zelfs actief staatsobligaties verkopen.

Omdat de Amerikaanse overheid echter nog steeds véél meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, moeten andere partijen het gat opvullen.

Waardoor er meer geld vanuit de markt richting Amerikaanse staatsobligaties gaat, en waardoor er automatisch minder beschikbaar is om in aandelen te beleggen.

Meewind wordt tegenwind
Uiteraard zijn de ECB en de BoJ nog volle bak geld aan het printen. Maar de kans dat ook de ECB straks van koers moet veranderen, stijgt met de dag.

Door deze ontwikkeling is de kunstmatige rugwind die de beurs jarenlang had, sinds deze maand steeds zwakker aan het worden, zal dan verdwijnen en zal vervolgens omslaan in een steeds sterker wordende tegenwind.

Hoe lang kan stijging nog doorgaan?
Dit alles gebeurt precies op een moment dat de beurs zwaar overgewaardeerd is én iedereen denkt dat de bomen op de beurs tot in de hemel groeien.

Zoals ik gisteren al schreef, kan de huidige stijging best nog een tijdje doorgaan.

Tot het moment dat beleggers beseffen dat de wind uit een andere hoek waait. Kan morgen zijn, over een week, een maand of zelfs een paar maanden.

Tijdig bescherming inbouwen is in ieder geval sterk aan te raden.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: