Tegenstrijdige verwachtingen

“Jullie schrijven in het ene artikel dat de beurs dit jaar fors gaat bewegen (zie hier), terwijl je in het andere artikel (zie hier) schrijft dat jullie positief zijn over aandelen. Is dat niet tegenstrijdig met elkaar?” Deze vraag ontving ik afgelopen week van een lezer. Goede vraag ook!

Wij verwachten voor zowel 2011 als in de jaren die komen een fors bewegende beurs. Dit door de enorme hoeveelheid geld die in het financiele systeem is gepompt. Hoe meer geld, hoe meer beweging. Onze verwachting voor aandelen is echter alleen voor de lange termijn. Niemand weet hoe 2011 eruit zal zien. Door de fors stijgende inflatie en de negatieve reële rente mijd ik de komende jaren spaarrekeningen en obligaties. Ik heb geen zin in gegarandeerd verlies.

Veiligheid bestaat niet meer
Naar onze mening zijn goedkope aandelen van goed presterende ondernemingen een veiliger belegging. Zoals we ook al in ons gratis rapport “
Wees voorbereid en heb een plan!” schrijven, kunnen en zullen de koersen van aandelen echter fors bewegen. We kunnen de komende jaren dus gewoonweg niet meer voor veiligheid kiezen op dezelfde manier als de afgelopen 30 jaar het geval was. Voor velen een moeilijk te accepteren gegeven.

Leren omgaan met pieken en dalen
Dat betekent automatisch dat we moeten leren om met pieken, maar vooral met diepe dalen om te gaan. En dat is voor veel beleggers niet gemakkelijk. Vooral niet als de beurs fors omlaag beweegt. In dit artikel vertel ik u hoe u ervoor kunt zorgen dat u zo weinig mogelijk last hebt van forse bewegingen omlaag, en toch (of juist daarom) ieder jaar een prachtig rendement behaalt.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: