De meeste voorspellingen voor 2018 zijn positief tot zeer positief. Voor een deel is dat omdat mensen (dus ook economen en beursanalisten) de neiging hebben om te extrapoleren.
Voor een deel is het ook commercieel gedreven. Een optimistische particuliere belegger brengt geld in het laatje bij banken, beleggingsfondsen en brokers. Voor hen is het zaak om dat optimisme zo lang mogelijk in stand te houden.
Feit is echter dat de situatie aan het begin van 2018 behoorlijk anders is dan aan het begin van 2017.
Verschillen tussen begin 2018 en begin 2017
Een jaar geleden printte de Fed nog geld om te herinvesteren in aflopende obligaties. Nu gaat de Fed haar balans effectief inkrimpen.
De ECB printte het afgelopen jaar €60 miljard per maand. Daar gaat nu de helft van af.
Het allerminst wat je kunt stellen is dat de door centrale banken veroorzaakte rugwind nu een heel stuk zwakker is dan een jaar geleden. Bij stijgende inflatie kan dat snel draaien naar tegenwind.
Grotere kans op beursdaling in 2018
De kans op een (forse) beursdaling is in 2018 dan ook een stuk groter dan in 2017.
We gaan in 2018 daarom vooral letten op:
- De koersgrafieken (uiteraard)
- Inflatie
(stijgende inflatie zorgt voor druk op centrale banken)
- Rentes op staatsobligaties en bedrijfsobligaties
- Welke acties de centrale banken aankondigen
Zolang inflatie niet overtuigend boven 2% stijgt, zolang de rente op obligatiemarkten laag blijft en zolang de beurstrends positief blijven, moeten we vooral op stijgende koersen blijven inspelen.
Als je weet waar je op moet letten…
De kans dat we in 2018 veranderingen in deze indicatoren gaan zien, is echter fors groter dan in 2017.
Als je weet waar je op moet letten, dan vergroot je de kans dat je tijdig reageert als de stemming op de beurzen verslechtert. Want ook in een dalende beurs kan je veel winst maken.
Uiteraard blijven we u ook in 2018 hiervan op de hoogte houden. Zodra we veranderingen in deze indicatoren zien, leest u het in deze nieuwsbrief.