Onze vijf favoriete tweets!

Iedere maandagochtend sturen we u een nieuwsbrief met daarin vijf interessante berichten die we de week voordien op Twitter zijn tegengekomen.

1. Grootste stijging in ruim 11 jaar
Afgelopen vrijdag was Trump zo handig om op een dag van technisch herstel een speech te geven, nét voor het sluiten van de beurzen.

Waardoor de Amerikaanse beurs de grootste stijging op één dag beleefde sinds oktober 2008.

Dat laatste zegt alles. De grootste stijgingen op één dag vonden de afgelopen 100 jaar allemaal plaats tijdens een bear market.

Op dit moment noteren de futures alweer fors lager.

Illustratief voor hoe snel dingen nu gaan is dat niemand zich meer lijkt te herinneren waar Trump’s speech vrijdagavond nu eigenlijk over ging.


2. Zelfs veilige havens zijn niet veilig
Onderstaande tweet beschrijft vorige beursweek als een nachtmerrie.

De reden is ongeveer dezelfde als ik u vrijdag al vertelde. Beleggingsfondsen in liquiditeitsproblemen moesten blind verkopen.

Het Bloomberg artikel geeft aan dat het meest opvallende van vorige week was dat zelfs veilige havens niet langer veilig bleken.

Goud is dan nog heilig vergeleken met Bitcoin, dat door veel zéér ervaren en intelligente beleggers ook als veilige haven werd omschreven.

Bitcoin daalde in anderhalve week tijd van ruim $9000 naar $5000.

PS: Ik heb niet genoeg kennis over Bitcoin om er een mening over te hebben.


3. Het definitieve einde
Dat ze bij de Amerikaanse centrale bank in paniek zijn, blijkt wel uit het feit dat ze op een zondag in crisisberaad bij elkaar komen.

Gisteravond kondigde Powell aan dat de Fed-rente in één keer met een vol procent wordt verlaagd naar 0%-0,25%.

Daar bovenop gaat de Fed voor $700 miljard aan obligaties opkopen.

Die $700 miljard aan geld printen komt trouwens bovenop de honderden miljarden die al geprint zijn om de repo-markt overeind te houden.

De Aziatische beurzen en de Amerikaanse futures negeerden Powell volledig. Futures noteren 5% lager.

Zoals ik u vrijdag al in dit artikel vertelde, is de beursdaling tot nu toe nog maar het begin.

Want dit lijkt sterk op het definitieve einde van jarenlang vertrouwen in centrale banken als redder van economie en financiële markten.


4. Criminele Goud-ETF’s
Slechts een week geleden schreef ik in dit artikel de volgende zin:

Hoewel de mate van forced selling tot nu toe beperkt blijft, moeten we er rekening mee houden dat dit de komende dagen/weken kan leiden tot een correctie.

Die correctie kwam inderdaad. Als een tsunami.

Bovenop forced selling, blijkt dat er vorige week twee goudaandelen-ETF’s die drie keer zo snel bewegen als de index van goudaandelen (JNUG en NUGT) zowat geliquideerd zijn.

(In dit geval is het een groot voordeel dat het voor ons Europeanen onmogelijk is om in dit soort criminele, geldkloppende ETF’s te beleggen)

Fred Hickey merkt in onderstaande tweet op dat het sentiment rond goudaandelen nu op een bodem noteert. Hij is aan het kopen geslagen.

Tegelijk geven andere, net zo intelligente beleggers met 40 jaar ervaring net zulke goede redenen om te verwachten dat forced selling van goud(aandelen) nog wel even kan aanhouden.

Neem ik die twee meningen bij elkaar, dan voel ik mij het beste met de strategie waarover ik u vrijdag nog vertelde.

Periodiek kleine porties goudaandelen bijkopen, liefst op downdays.


5. Ze gaan geld uitdelen!
Ik koop periodiek kleine porties goudaandelen bij omdat ik er zeker van ben dat die over een half jaar héél veel hoger noteren dan nu.

Want naast de Amerikaanse centrale banken is ook de Amerikaanse regering volop bezig met een pakket maatregelen om de economie te stimuleren.

De Amerikaanse regering wil onder meer loonbelasting fors verlagen én geld uitdelen aan huishoudens.

Dat is helikoptergeld.

De Amerikaanse regering laat de staatsschuld ongekend snel oplopen. En de Federal Reserve gaat met geprint geld al die staatsschuld opkopen.

Voor de (middel)lange termijn is dat het meest positieve scenario voor goud dat je maar kunt verzinnen.


Als laatste nog even dit…
In Europese landen staan mensen in de rij bij de supermarkt. In Nederland zagen we gisteren lange rijden bij coffeeshops.

In de VS gelden blijkbaar andere prioriteiten.

Alsof ze daar nog niet genoeg wapens bezitten…

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: