Toen zag ik het niet aankomen. Nu wel!

Het enorme probleem van de $9.000 miljard aan dollarleningen die buiten de VS uitstaan, krijgt steeds meer aandacht in de reguliere media. Afgelopen weekend kwam ik dit artikel tegen op Bloomberg.

Hoe ontstaat zoiets eigenlijk?
Precies op dezelfde manier als begin jaren ’80 en eind jaren ’90. Een aantal jaren lang is de Amerikaanse rente fors lager dan in opkomende landen.

Waardoor het aantrekkelijk wordt om dollars te lenen, en die geleende dollars te beleggen/investeren in opkomende landen waar de rente traditioneel fors hoger is.

Groot verschil met 1997 is dat de Fed in de afgelopen jaren ook nog eens $4000 miljard printte. Waardoor dollars goedkoop én massaal beschikbaar waren. En waardoor het probleem nu véél groter is dan toen.

In onderstaande afbeelding zien we per land hoe hoog dollarleningen zijn als percentage van het BBP.

Waarom het de afgelopen jaren zo goed ging
U herinnert zich misschien nog wel dat het enkele jaren geleden economisch zeer goed ging in opkomende landen. Dat was mede door alle dollars die richting deze landen vloeiden.

Politici en centrale bankiers hadden dat moeten indammen. Maar zij willen uiteraard geen party poopers zijn in een tijd dat het economisch juist zo lekker gaat.

Waardoor een resem aan opkomende landen nu een fors deel van hun BBP aan dollarleningen heeft uitstaan.

Stijgende dollar = hogere lasten
De stijgende dollar zorgt ervoor dat al die leningen en de daarbij behorende rentelasten in lokale valuta gemeten fors hoger zijn. En dat veroorzaakt grote problemen bij consumenten, bedrijven, banken, en dus de totale economie.

Precies hetzelfde gebeurde in 1997. Alleen is het totaal uitstaande bedrag nu véél groter. Waardoor deze crisis ook véél groter gaat zijn.

Toen zag ik het niet aankomen. Ik had het te druk met mijn toenmalige werk om mij daarin te verdiepen. Nu zie ik het wel aankomen. En reken maar dat ik er nu van ga profiteren!

Profiteer van crashende beurzen!
Met ons rapport “De Dollar is aan het Stijgen!” gaan we enorm verdienen aan crashende beurzen in opkomende landen. We nemen daarbij posities in die voor iedere belegger zeer eenvoudig in te nemen zijn.

Profiteer met ons mee! Bestel dit speciale rapport hier.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: