Dit gaat dubbel zo hard aankomen

Gisteren vroeg ik u in dit artikel om de ontwikkeling van huizenprijzen sinds 1997 van vooral Nederland en Australië eens te bekijken.

In The Economist kan je zelfs aanklikken welke landen je met elkaar wilt vergelijken. En zien we de reële ontwikkeling van huizenprijzen. Dus na aftrek van inflatie.

Dit plaatje laat zeer goed zien hoe huizenprijzen zich de afgelopen jaren in Nederland en in Australië hebben ontwikkeld. En wat vooral opvalt is dat die ontwikkeling sinds 2008 totáál verschillend is geweest.

Huizencrisis veroorzaakte enorme schade in NL
De afgelopen jaren was iedereen het erover eens dat huizenprijzen in Nederland in de jaren voor de kredietcrisis véél te hard waren opgelopen. En dat de enorme crisis in vooral de bouw daarvan een direct gevolg was.

Koersen van Nederlandse bouwers als BAM en Heijmans zijn sinds het uitbreken van de crisis met 80% tot zelfs ruim 95% gedaald. Terwijl bankaandeel ING nu, zeven jaar later, nog steeds een dikke 50% lager noteert.

In Australië moest het feest nog even doorgaan
Op de grafiek hierboven kunt u zien dat de Australische huizenbubbel in 2008 zelfs al groter was dan de Nederlandse.

De Australische regering begon echter geld uit te delen aan eenieder die een huis wilde kopen of bouwen. Waardoor ze de onvermijdelijke daling voor zich uitschoven.

Toen ze daarmee stopten, kreeg de Australische economie een enorme duw in de rug door de Chinese honger naar grondstoffen. Waardoor huizenprijzen nóg verder stegen.

Het feest is voorbij
Nu is het over met de pret. De bubbel is aan het barsten.

Grondstofprijzen zijn fors gedaald, waardoor de winsten van Australische grondstofproducenten als sneeuw voor de zon verdwijnen. En export richting China is dit jaar met bijna 20% gedaald.

In Nederland was de kredietcrisis (bankencrisis) van 2008 de trigger die de huizenbubbel een jaar later deed barsten. In Australië is het de malaise in de grondstoffenindustrie.

Dubbel zo hard
De huidige huizenbubbel in Australië is dubbel zo groot als de Nederlandse bubbel in 2008 was. En dus gaat de Australische economie méér dan dubbel zo harde klappen krijgen.

Denk even terug aan de jaren 2011-2014. En stelt u zich nu even voor dat de crisis dubbel zo groot was geweest. Dat is nu in Australië aan het gebeuren. En er is geen ontkomen aan.

Er liggen enorme winsten op u te wachten!
Met ons rapport “Dollar is aan het Stijgen” hebben we drie posities ingenomen om hierop in te spelen. Gemakkelijk in te nemen posities waar u enorme winsten mee kunt maken. Bestel dit unieke rapport hier!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: