De sneeuwvlok die er teveel aan is

Het is altijd die ene sneeuwvlok die er teveel aan is. Die een enorme hoeveelheid sneeuw in beweging zet. Die de lawine in gang zet.

Ik denk dat afgelopen dinsdag die ene sneeuwvlok op de berg van het financieel-economische systeem is geland. De sneeuwvlok die er teveel aan is. Ik wist het op het moment dat ik dinsdagochtend het bericht zag over de Chinese devaluatie.

Ik denk dat de lawine in gang is gezet.

Het is van moeten
Als je alle berichten in de media leest, dan denk je automatisch dat dit een bewuste, vrije keuze van de Chinese overheid is. Ik denk echter dat het een gedwongen keuze is.

China heeft haar munt in 2006 min of meer gekoppeld aan de dollar. En heeft de Yuan langzaamaan laten stijgen. Op de grafiek hieronder zien we dat de dollar in de afgelopen tien jaar maar liefst 25% is gedaald ten opzichte van de Yuan.

Gekke Henkie
De Yuan is de afgelopen jaren dus maar liefst 25% duurder geworden tegenover de Dollar. En is maar liefst 30% tot 40% duurder geworden tegenover de Euro en de Yen.

Feitelijk is China de afgelopen twee jaar een soort gekke Henkie geweest. Andere grote landen zetten hun rente op 0% en printten zich een slag in de rondte, maar China deed niets. Liet haar munt alsmaar duurder worden.

Dat kon natuurlijk onmogelijk goed blijven gaan. Op een bepaald moment begin je aan concurrentiekracht in te boeten en gaat je economie te lijden krijgen onder een te dure munt. De afgelopen maanden zagen we het aantal negatieve berichten over de Chinese economie dan ook hand over hand toenemen.

Geef ze eens ongelijk
Als je bovenstaande langjarige grafiek bekijkt, dan begrijp je direct dat China haar munt nog veel verder moet laten devalueren om weer wat aan concurrentiekracht te winnen.

Dat gaat gebeuren. Stapsgewijs. En je kunt ze daarvoor geen ongelijk geven.

Een extra probleempje
Met de devaluatie van de Yuan exporteert China feitelijk deflatie naar het westen. Juist op het moment dat de centrale banken van de VS, Europa en Japan er alles aan doen om inflatie richting de door hun gewenste 2% te krijgen.

Dat gaat ons hier in Europa een grandioos economisch probleem opleveren.

Dim Sum
Daarnaast hebben grote beleggers de afgelopen jaren massaal dollars tegen 2% rente geleend. En hebben dat geleende geld belegd in Chinese obligaties (met als bijnaam Dim Sum bonds) waarop ze ongeveer 8% rente kregen. Zo staken ze gratis 6% winst in hun zak. Jaar na jaar.

Deze zogeheten carry trade levert nu een extra probleempje op. Ter waarde van $2.000 miljard.

Er gaat voor $2.000 miljard aan dollars worden gekocht
Want al die beleggers gaan hun posities de komende tijd moeten sluiten. Waardoor er voor maar liefst $2.000 miljard aan Yuans zal worden verkocht én er voor $2.000 miljard aan dollars zal worden gekocht. Daarmee zal de volgende fase van de huidige dollar bull markt worden ingeluid.

De stijgende Dollar, in combinatie met een dalende Yuan, leidt tot een financiële tsunami die zijn weerga niet kent.

Een tsunami aan winsten

Als je niets doet en je geld op een euro-spaarrekening laat staan, dan kan je dat duur komen te staan. Maar als je er goed op inspeelt, dan kan het leiden tot een tsunami aan winsten.

In ons rapport “De Dollar is aan het Stijgen!” vertellen we u precies hoe u van deze mega ontwikkeling kunt profiteren.

Want een mega ontwikkeling leidt tot mega winsten. Als je er goed op inspeelt!
Klik hier om dit unieke rapport snel te bestellen!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: