De dollar breekt uit. Financiële tsunami op komst!

John Mauldin, die je toch écht niet als doemdenker kunt bestempelen, beschreef het vorig jaar al als een financiële tsunami die op ons af komt. Kort daarna stokte de stijging van de dollar en volgde een (logische) consolidatiefase.

Die fase is nu voorbij. De dollar is uitgebroken. Die financiële tsunami gaat nu echt op ons afkomen!

Het begon allemaal met de Federal Reserve die in 2009 de rente verlaagt naar 0%. En die in de jaren nadien een nooit eerder geziene hoeveelheid geld printte.

Dollars lenen om van hogere rente te profiteren
De Fed maakte het daarmee voor grote spelers (niet voor u of mij) gemakkelijk om dollars tegen die lage rente te lenen, en te beleggen in landen waar staatsobligaties 8% rente opleveren, en bedrijfsobligaties zelfs nog meer.

Vervolgens gingen banken in opkomende landen leningen in dollars aanbieden omdat daarop de rente een stuk lager is. Aan zoiets banaals als valutarisico dacht niemand.

Deze twee grafieken vertellen het hele verhaal
Kijk even mee op onderstaande grafiek. Het licht oranje gebied geeft het wereldwijde totaal aan dollarleningen buiten de VS aan. Maar let vooral ook op de paarse lijn.

De paarse lijn laat zien dat de hoeveelheid dollarschuld in opkomende landen sinds het uitbreken van de kredietcrisis is verdubbeld.

Deze grafiek is echter gedateerd. Het totale saldo van buiten de VS uitstaande dollar-schulden is inmiddels gestegen tot $10.000 miljard. Daarvan staat nu ongeveer $4.500 miljard uit in opkomende landen.

Dollar op hoogste punt van afgelopen zes jaar
Kijk hieronder gelijk even mee hoe de dollar vanaf medio 2014 een forse stijging inzette, daarna een consolidatiefase inzette en nu door de weerstand is gebroken.

Deze week bereikte de dollar-index haar hoogste koers sinds 2003!

Iedereen op verlies
Deze beide grafieken leiden ons tot twee simpele, onontkoombare conclusies:

    • Het totale bedrag aan dollarleningen buiten de VS is met $10.000 miljard duizelingwekkend hoog.
    • Iedereen die de afgelopen zes jaar dollars heeft geleend (om buiten de VS te investeren/beleggen) kijkt nu tegen een steeds stijgend valutaverlies aan.

Iedereen staat op verlies. En dat verlies wordt met de dag groter.

Tegelijk heeft de Fed door de stijgende obligatierente en de stijgende inflatieverwachting geen andere keuze dan de rente te verhogen.

Vicieuze cirkel
Met als logisch gevolg dat veel beleggers eieren voor hun geld kiezen. Ze sluiten hun posities, waardoor ze dollars kopen en lokale valuta verkopen. Waardoor de dollar alleen maar verder stijgt.

Waarna buitenlandse beleggers dollars kopen omdat ze de dollar als veilige haven zien.
Waardoor de dollar nog verder stijgt.

Met als gevolg nóg grotere valutaverliezen. Die leiden tot nóg meer beleggers die hun posities sluiten. Een vicieuze cirkel die leidt tot een ongekend sterk stijgende dollar. En grote economische schade.

Welke gevolgen heeft dit allemaal?
De eerste tekenen van onrust op financiële markten wereldwijd zijn al zichtbaar. Die onrust zal alleen maar toenemen. Beurzen en valuta van verschillende landen zullen hard onderuit gaan.

Van de stijgende dollar kun je uiteraard profiteren door gewoonweg dollars te kopen. Maar je kunt véél meer winsten behalen als je inspeelt op de neveneffecten die dit op valutamarkten en aandelenmarkten wereldwijd gaat hebben.

Om John Mauldin’s woorden te gebruiken, er komt een financiële tsunami op ons af. Als je daar goed op inspeelt, kan dat leiden tot een tsunami aan winsten.

Speciaal rapport
In ons speciale rapport “De Dollar is aan het Stijgen!” vertellen we u precies hoe wij van deze mega ontwikkeling gaan profiteren.

Want een mega ontwikkeling leidt tot mega winsten. Als je er goed op inspeelt!
Klik hier om die unieke rapport snel te bestellen

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: