Exact hetzelfde scenario als in 2008

Tot de kredietcrisis van 2008 was ik een bottom-up belegger. Ik belegde in aandelen en keek vooral naar zaken als winstcijfers, balanscijfers, koers-winstverhouding etc.

Met het functioneren van de economie, het centrale bankbeleid, hoe financiële markten in elkaar steken, marktsentiment etc. hield ik mij nooit bezig.

Tot dan toe werkte dat perfect. Ik had de internet-crash van 2000 vermeden omdat ik door mijn manier van beleggen automatisch alle veel te dure, gehypte internet-aandelen vermeed.

Omdat ik mij niet met de economie bezig hield, zag ik de kredietcrisis van 2008 totaal niet aankomen.

Harde les
Dat was een harde les, die mij vertelde dat de beurs ook enorm hard kan dalen als hij op basis van de cijfers helemaal niet overgewaardeerd lijkt. Dat de invloed van economie en centrale bankiers enorm kan zijn.

En een les die mij leerde dat je politici, centrale bankiers, rating-bureaus, toezichthouders etc. niet kunt vertrouwen. Ze doen hun werk domweg niet, of zitten te slapen, of werken zelfs mee met de veroorzakers van een crisis.

(Ik vind het trouwens zéér opvallend hoe ongelofelijk veel mensen wél nog steeds vertrouwen hebben in al dit soort instanties)

Ik beloofde mezelf dat ik nooit meer slachtoffer zou worden van zo’n crisis. Als zoiets weer gebeurde, dan zou ik er juist van profiteren.

Eeuwige student
Sinds 2008 heb ik daarom hard gewerkt om zoveel mogelijk te begrijpen van de (wereld)economie, het centrale bankbeleid, hoe financiële markten in elkaar steken, marktsentiment etc.

Ik heb sindsdien héél veel geleerd, ik ben nog steeds iedere dag aan het leren, en ik blijf de rest van mijn leven leren.

Want al word je 250 jaar oud, het is onmogelijk om alles te weten. Ik ben daarom nu een eeuwige student. Heerlijk!

Precies hetzelfde als in 2008 is nu aan het gebeuren
Deze wijze uitspraak van Mark Twain ben ik de afgelopen jaren vaak tegengekomen. Wat in het verleden is gebeurd, gebeurt nooit op exact dezelfde manier nog een keer.

Behalve nu.

Want op diverse vlakken en in diverse landen zien we nu precies hetzelfde gebeuren als vlak voor de kredietcrisis.

Op de Amerikaanse markt voor auto’s en autoleningen bijvoorbeeld. Daar gebeurt nu precies hetzelfde als tien jaar geleden op de huizenmarkt gebeurde.

Massaal gesjoemel
Er zijn de afgelopen jaren (net als toen) massaal subprime leningen verstrekt. Ofwel leningen aan de financieel zwakkeren. Hen is (net als toen) door slimme marketing massaal wijs gemaakt dat ze zich gemakkelijk een auto konden veroorloven.

En ze trapten er (net als toen) nog in ook.

Bij het verstrekken van al die leningen is er (net als toen) gesjoemeld met persoonlijke gegevens om die leningen erdoor te jassen.

Ook zijn veel van die autoleningen (net als toen) gebundeld en verkocht als veilige belegging met hoge rente.

De centrale bank (nog meer dan toen) faciliteerde dit alles door de rente kunstmatig laag te houden. Toezichthouders zitten (net als toen) te slapen, of zien het gebeuren en doen niets.

Het feest is voorbij
Dat feest is nu definitief voorbij. Deze bubbel is nu aan het barsten. Onderstaande krantenkop zegt genoeg.

Banken en kredietverstrekkers zien (net als toen) hun kredietverliezen oplopen. Ze zien de donkere wolken voor zich opdoemen. Waardoor ze (net als toen) angstig worden en dus plotseling een stuk strenger worden.

Geld lenen om een auto te kopen gaat een stuk moeilijker worden. Waardoor autoverkopen fors (verder) zullen dalen. Waardoor de crisis in autoland de komende maanden pas écht los gaat barsten.

Exact hetzelfde scenario als bij de huizenmarkt in 2008. Exact hetzelfde.

Profiteer maximaal van deze crisis
De zeven aandelen die we voor ons rapport “De Nieuwe Subprime Crisis” geselecteerd hebben, zijn dit jaar al behoorlijk in koers gedaald.

Maar ze zullen nog véél verder dalen. Met 90% tot 100%.

Ik heb mezelf beloofd dat ik maximaal van dit soort situaties zal profiteren.
Precies dát ben ik nu aan het doen.

Profiteert u met me mee?
Klik dan hier om dit unieke rapport snel te bestellen

 

 

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: