Boris, The Donald en Frauke

Gisteren bekeek ik een presentatie die Anatole Kaletsky van Gavekal Research een maand geleden deed op een conferentie.

Hij vertelde in die presentatie dat hij voor het komende anderhalf jaar drie politieke risico’s ziet voor de financiële markten, die ieder apart voor forse beursdalingen kunnen zorgen.

Hier komen ze.

1. Brexit
Over precies een week gaan de Britten naar de stembus.

En als de Britten zich achter onder meer Londens ex-burgemeester Boris Johnson scharen, dan zal Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen.

Wat betreft de beurzen lijkt mij persoonlijk dat de praktische kant van het uit de EU stappen alleen op de korte termijn een probleempje zal opleveren.

Maar het is vooral de angst dat meer landen dit soort dingen gaan doen, en de reactie van de politieke kliek in Brussel die grote schade kan veroorzaken.

2. The Donald
Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus om te kiezen tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Donald Trump belooft zijn kiezers dat moslims het land niet meer in mogen, dat er een muur aan de grens met Mexico zal worden gebouwd en dat hij alle aan China verloren gegane banen terug naar de VS gaat halen.

Als Trump president wordt, en hij voert maar de helft uit van wat hij belooft, dan gaat de VS in een handelsoorlog verzeild raken met Arabische landen, Zuid-Amerika en vooral China.

3. Frauke Petry
Uiterlijk op 22 oktober 2017 zijn de volgende Duitse parlementsverkiezingen.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland van Frauke Petry is in de peiling inmiddels al gestegen van 5% naar 12%.

Als het vluchtelingenprobleem aanhoudt (of verder opflakkert) en vooral als Duitsland het komende jaar in een recessie glijdt (en die kans is véél groter dan menigeen denkt), dan kan deze partij wel eens de grote winnaar worden van de komende verkiezingen.

En dan hebben we pas écht een politieke crisis in Europa.

Wat is de kans hierop?
Anatole Kaletsky vertelde in zijn presentatie dat experts voor ieder van de hierboven vermelde risico’s de kans ongeveer 25% achten dat ze daadwerkelijk gaan plaats vinden.

Dat valt mee, zou je denken.

Maar eenieder die vroeger statistiek in zijn vakkenpakket had, weet dat je daarop de volgende berekening moet maken:

1 – (1-0,25)^3 = 57,8%

Als er drie gebeurtenissen zijn waarop de kans 25% is dat die daadwerkelijk plaats gaan vinden, dan is de kans dat één van die drie gebeurtenissen plaats vindt maar liefst 58%.

Simpel gezegd was er een maand geleden (toen Kaletsky zijn presentatie hield) dus 58% kans dat de beurzen als gevolg van één van de hierboven vermelde politieke risico’s in de stress gaan schieten.

Kans groter dan 58%
Volgens de opiniepeilingen is de kans op een Brexit en op Trump als president echter een stuk groter dan 25%. En volgens de experts is de kans op een Brexit alleen afgelopen week al gestegen tot 39%.

Zie de Brexit tracker die ik van de Bloomberg website heb gehaald.

Houd rekening met forse beursdaling!
En dus is de kans dat we met (tijdelijke) paniek op de beurzen te maken krijgen, in werkelijkheid zelfs een stuk groter dan 58%.

Alle reden dus om zekerheid in te bouwen.

Om er dus voor te zorgen dat je niet alléén op stijgende aandelenkoersen inspeelt. Maar daarnaast ook op dalende. Zoals ook de professionals het doen.

Unieke kans om te profiteren van 90% tot 100% koersdalingen
Ik vertelde u gisteren al welke ongelofelijke kans je hebt om zéér forse winsten te behalen als gevolg van het barsten van de nieuwe subprime bubbel.

Zelf heb ik gisteren het goede nieuws waarover ik u vertelde gebruikt om enkele van mijn short posities uit te breiden.

Zodat ik nóg harder profiteer van de 90% tot 100% koersdalingen die voor de door ons geselecteerde aandelen onvermijdelijk zijn.

Profiteer mee!
Bestel hier het unieke rapport “De Nieuwe Subprime Crisis”

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: