Op margin beleggen?

We ontvingen afgelopen week steeds meer vragen over ‘beleggen op margin’. Dat geeft ons enerzijds de indruk dat er een aantal beleggers grote klappen hebben opgelopen door (in de hoop op een hoge en snelle winst) bijvoorbeeld ‘op margin’ in zilver te beleggen. En anderzijds dat er nogal wat onduidelijkheid bestaat over ‘beleggen op margin’.

Een zéér slecht idee
Beleggen op margin is simpelweg beleggen met geld dat je niet bezit. Op schuld dus. Wat ons betreft is dat een zéér slecht idee. Als je op schuld belegt, dan komen verliezen heel hard aan zodra de koersen de verkeerde kant oplopen. Op schuld beleggen heeft dan ook al voetbalstadions vol met beleggers de goot in geholpen.

Alleen als je vooraf 100% zeker weet dat je volgens vaste regels op tijd ingrijpt, is het oké (maar nog steeds niet nodig) om beperkt op margin te beleggen.

Als je bijvoorbeeld WoensdagTrader-Trend volgt met 100% van je geld en daarnaast met 20% onze obligatiestrategie volgt, beleg je voor 20% van je geld ‘op krediet’, maar kan je eigenlijk weinig gebeuren. Want je belegt dan in twee strategieën waarbij je volgens vaste regels ingrijpt zodra de trend draait. Zolang je uiteraard de signalen netjes opvolgt…

Short gaan
We merkten ook dat sommige lezers ‘op margin beleggen’ verwarden met ‘short gaan’. Short gaan is een aandeel verkopen terwijl je het niet in bezit hebt. Als je een short positie voor 100 aandelen Unilever inneemt, dan heb je na het inleggen van de order dus -100 aandelen Unilever in bezit.

Met WoensdagTrader-Trend spelen we bij een stijgende beurstrend voor 100% van ons geld in op stijgende koersen. Bij een dalende beurstrend spelen we voor 100% van ons geld in op dalende koersen. In beide situaties is het risico hetzelfde.

Veiliger en winstgevender
De filosofie van WoensdagTrader-Trend is alleen dat het veiliger én winstgevender is om bij een dalende beurstrend juist op dalende koersen in te spelen. Dus short posities innemen. Die we echter direct sluiten zodra we constateren dat de beurstrend draait naar stijgend.

In maart namen we onnodig short posities in, want het signaal voor een dalende beurstrend bleek achteraf vals te zijn. Zodra de beurstrend draaide, sloten we de short posities. Door dat direct aanpassen, blijft de schade van zo’n vals signaal beperkt. En als het volgende signaal juist blijkt te zijn, dan zal de winst véél hoger zijn dan die beperkte schade. En dáár gaat het om bij beleggen.

Ideaal voor onafhankelijke belegger
Bent u iemand die voor zijn rendement onafhankelijk wil zijn van een stijgende beurs? Dan is WoensdagTrader-Trend voor u de beste strategie. Daarbij lijkt het er sterk op dat juist nu een ideaal moment is om te starten.
Meldt u zich hier aan voor een abonnement.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: