Het kan veel sneller gebeuren dan je nu denkt!

Gisteren bekeek ik op RealVision TV een interview dat Jim Grant (rechts op foto) hield met Mervyn King, tot 2013 het hoofd van de Bank of England.

Altijd interessant om te horen wat een centrale bankier die door de kredietcrisis is gegaan, te vertellen heeft.

Het meest opvallende in dit interview was dat Mervyn King geen goed woord over heeft voor het huidige beleid van centrale banken.

King: "Het is belangrijk dat er volatiliteit op financiële markten is, want dat zorgt ervoor dat beleggers op hun hoede zijn. Dat ze geen domme dingen gaan doen, zoals met (teveel) geleend geld beleggen."

Wijze woorden.

Gebrek aan volatiliteit leidt tot onverantwoord gedrag
Het probleem is nu juist dat centrale banken alle volatiliteit uit de markt gezogen hebben. Op onderstaande grafiek zien we dat de VIX elk jaar van nieuw dieptepunt naar nieuw dieptepunt gaat.

Deze grafiek laat de volatiliteit op de aandelenmarkt zien. Op de obligatiemarkt is het minstens zo erg.

Dat totale gebrek aan volatiliteit zorgt ervoor dat beleggers het gevoel krijgen dat alles vanzelf gaat. Dat ze een vals gevoel van zekerheid krijgen.

En dus gaan ze domme dingen doen. Vorige week vertelde ik u al dat er nu voor een record bedrag met geleend geld belegd wordt. Op de obligatiemarkt is precies hetzelfde aan de hand, maar dan met nog veel grotere bedragen.

Hoe langer het goed gaat…
Daarmee komen we op onderstaande beroemde quote van Hyman Minsky.

Stabiliteit leidt per definitie tot instabiliteit.

Als het te lang goed gaat, worden mensen ALTIJD te optimistisch, te gemakzuchtig. Waarna het altijd weer mis gaat. Hoe langer het goed gaat, hoe harder het daarna mis gaat.

In dit geval hebben centrale banken het optimisme en de gemakzucht nog eens versterkt. Waardoor het straks extra hard mis gaat.

Stijgende inflatie zal beleggers nerveus maken
In de huidige situatie is het vooral stijgende inflatie, en als gevolg daarvan stijgende rente op de obligatiemarkten én zich terugtrekkende centrale bankiers die beleggers nerveus gaan maken.

Juist nu zien we de eerste tekenen van stijgende inflatieverwachting en stijgende rente op de Amerikaanse en Europese obligatiemarkten.

Het kan goed zijn dat de rente zich toch nog een tijdje koest houdt. Dat de beurzen eerst nog verder zullen stijgen. Maar de stappen van kalmte naar een beetje nerveus en vervolgens naar écht nerveus zijn zéér snel gemaakt.

Belangrijk dus om nu alvast te plannen wat je straks gaat doen. Want zodra beleggers nerveus worden, kan het véél sneller gebeuren dan u nu misschien denkt.

Zorg dat u een plan hebt
Als ook u ergens dit jaar een beursdaling verwacht, dan is het zaak dat u NU een plan hebt om daarmee om te gaan. Om straks tijdig risico af te dekken óf om juist maximaal van die daling te profiteren.

De ideale manier om op de hierboven geschetste situatie in te spelen is in mijn ogen onze WoensdagTrader-Trend strategie.

Beleg met de beurstrend mee.
Zolang de beurstrend stijgend blijft, profiteer je volle bak mee. Omdat u alleen belegt in aandelen waarvan de winstverwachting opwaarts is bijgesteld, maakt u zelfs meer winst dan de indices.

Zodra de beurs echter een stevige daling inzet, profiteert u juist volop van dalende koersen. Van aandelen wiens winstverwachting juist fors neerwaarts is bijgesteld. Wiens koersen harder dalen dan de indices.

In 2016 één stevige correctie. 97% rendement.
In het begin van 2016 kreeg de beurs slechts één stevige correctie voor de kiezen. Dat zorgde direct voor maar liefst 97% jaarrendement.

Krijgen we in 2018 een stevigere daling (of twee dalingen), dan kan het rendement zelfs fors hoger uitvallen.

Wij verwachten meer dan 100% rendement in 2018.
Profiteer van stijgende én van dalende koersen!
Klik hier om WoensdagTrader-Trend abonnee te worden.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: