Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo dom?

Ik vermoed dat enorm veel mensen deze uitspraak kennen. Hij is van de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal, die deze uitspraak deed toen een journalist hem een domme vraag stelde.

Hebt u deze week de cijfers over de Nederlandse economie gezien?

Het begrotingstekort gaat in 2013 (hoe verrassend!) toch hoger uitvallen dan 3% van het BBP. Consumenten gaven in oktober 2,4% minder uit dan een jaar geleden. Werkloosheid steeg naar 7%. En het consumentenvertrouwen daalde naar een absoluut dieptepunt.

Ik zou daarom die beroemde vraag van Louis van Gaal willen stellen. Aan Mark Rutte.

100% zekerheid
Garanties bestaan niet. Maar ik durfde u in dit artikel met 100% zekerheid te garanderen dat de verhoging van het BTW-tarief van 19% naar 21% niet de door het kabinet verwachte stijging van BTW-inkomsten zou brengen.

De cijfers over oktober laten perfect zien wat de consument ervan denkt. Die houdt de hand ferm op de knip. En ik krijg hierin geen gelijk omdat ik toevallig zo slim ben. Ik krijg gelijk omdat híj zo dom is. Want iedereen met maar een béétje nuchter boerenverstand kan dit op zijn klompen aanvoelen.

Onnodige sociale ellende
Kaasschaafbezuinigingen en vooral belastingverhogingen knijpen de keel van een economie dicht. En veroorzaken een enorme hoeveelheid onnodige sociale ellende. Kleine ondernemers die failliet gaan, werknemers die ontslagen worden en onzekere burgers die de hand op de knip houden.

Als politici maatregelen zouden nemen die alleen maar ‘niet werken’, dan zou het allemaal niet zo triest zijn. Wat het zo triest maakt, is dat hun maatregelen het alleen maar erger maken.

De regering lost het probleem niet op. De regering IS het probleem.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: