Een wereldwijde tsunami van faillissementen

Ruim een jaar geleden vertelde ik u in dit artikel al over de stijgende dollar en de enorme consequenties die dat zou hebben.

Nu zie je dat soort berichten steeds vaker in de reguliere media verschijnen. Meestal als iemand van een internationale organisatie (OECD, IMF) een waarschuwing afgeeft.

In april 2015 waarschuwde het IMF hier nog voor. Omdat er toen op de beurzen geen vuiltje aan de lucht was, en omdat politici en centrale bankiers om het hardst riepen dat de economie aan het herstellen was, werd die waarschuwing een dag later alweer vergeten.

Een tsunami van faillissementen
Vorige week zag ik onderstaande kop boven een artikel in The Telegraph. Een duidelijke waarschuwing, afkomstig van OECD’s William White.

White waarschuwt voor een gigantische wereldwijde golf van faillissementen.

Naast de enorme problemen die de $9800 miljard aan dollarleningen buiten de VS veroorzaken, zitten wereldwijd ook een enorm aantal bedrijven in de energie- en grondstoffensector zwaar in de problemen.

Situatie gevaarlijker dan in 2007
Het aantal bedrijven wereldwijd dat (door een stijgende dollar of door de dalende olieprijs) niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, stijgt zienderogen.

Tel daar de sinds 2008 onopgeloste problemen in de bankensector bij, en je hebt een ideale cocktail voor een gigantische financiële tsunami.

William White deelt daarnaast mee dat de huidige situatie gevaarlijker is dan in 2007. Dat de komende kredietcrisis dus erger gaat zijn dan de vorige.

Opkomende landen nu onderdeel van het probleem
De reden daarvoor vinden we in onderstaand citaat.

Treffender als dat kan ik het zelf niet zeggen. China en andere opkomende landen waren toen onderdeel van de oplossing. Nu zijn ze juist een (groot) onderdeel van het probleem.

Er is nu geen ander werelddeel dat ons uit de brand kan helpen.

Wat te doen?
Zorg dat je in ieder geval fysiek goud bezit. Ook al is het maar tien procent van je spaargeld.

Speel in op de stijgende dollar en de enorme neveneffecten daarvan.

En zorg dat je niet alleen maar op stijgende aandelenkoersen inspeelt, maar ook op dalende koersen.

Vooral als je weet dat je enorme koerswinsten kunt behalen op aandelen die topkandidaat zijn om 100% in koers te dalen.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: