Rendementsvrij risico

Vanochtend ging ik naar de website van de Financial Times en de eerste hoofdpunten die ik zag waren:

    • US Factory output at three-year low
    • Eurozone unemployment hits record high
    • China pressed to stimulate economy
    • UK Manufacturing activity shrank in June

Volop (dramatisch) slecht economisch nieuws, maar de beurzen zijn blij met een stel EU-politici die met de zoveelste ‘oplossing’ komen. Terwijl diverse economieën op instorten staan, beleven de beurzen een per saldo zeer kalm jaar. Terwijl er voor de euro geen andere keuze is dan uiteenspatten of worden uitgehold door massaal geld printen, beleeft ook de EUR/USD koers een zeer kalm jaar.

Return-free risk
En terwijl goud en zilver slechts een fractie hoger noteren dan eind 2011, lenen beleggers massaal hun geld uit aan zogenaamde veilige landen en doen dat tegen een zodanig lage rente dat ze na aftrek van inflatie zelfs koopkracht verliezen. Beleggers kiezen massaal voor ‘return-free risk’. Ofwel rendementsvrij risico.

Geldt er dan helemaal geen logica meer in de financiële markten? Natuurlijk wel! Logica geldt altijd, maar wel alléén op de lange termijn. Om te profiteren van bewegingen op de kortere termijn heb je een hogere studie massapsychologie en/of sociologie nodig. Moet je dus het onlogische gedrag van grote groepen mensen kunnen voorspellen.

Lekker veilig. Of toch niet?
Waarom kiezen trouwens zoveel beleggers voor rendementsvrij risico? Ik heb er een verklaring voor. In tijden van crisis vallen mensen terug op beleggingen waarvan het saldo in euro’s niet fluctueert en waarbij ieder jaar wat rente wordt bijgeschreven. Voelt lekker veilig.

De paradox is dat beleggingen waarvan het saldo niet of nauwelijks schommelt (spaarrekening, obligaties) nu het meeste risico met zich meedragen. Terwijl beleggingen waarvan het saldo wél schommelt (bijv. goud en zilver) juist veel minder risico met zich meedragen. Maar voordat deze paradox tot het grote publiek doordringt, zal het voor héél veel mensen al veel te laat zijn.

Risicovrij rendement
Als u het risico van de spaarrekening/staatsobligatie wilt mijden, maar u hebt wél een hekel aan grote schommelingen in uw saldo, dan is ‘Beleggen-in-Wereldaandelen’ voor u de perfecte beleggingsstrategie. U haalt daarmee uw rendement uit drie bronnen, waarvan er twee 100% risicovrij zijn. Klikt u hier voor meer info.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: