Het is maar een klein afgrondje

De afgelopen dagen berichtte de reguliere media uitgebreid over de Amerikaanse Fiscal Cliff. En uiteraard deden ze dat zonder zich ook maar een seconde in de cijfers te verdiepen. Het is komkommertijd en dan moet het beperkte nieuws dat er is het liefst wel een béétje sensationeel zijn!

Het gaat dus over de fiscale afgrond waar de VS in zou vallen als er geen akkoord komt. Als je niet beter weet, zou je bijna gaan denken dat het einde van de wereld nabij is.

Minder dan de helft van begrotingstekort
Het gaat over in totaal $600 miljard aan belastingverhogingen en bezuinigingen. Dat is veel geld, maar het is tegelijk minder dan de helft van het jaarlijkse Amerikaanse begrotingstekort. Zonder een akkoord tussen Obama en de Republikeinen, worden die belastingverhogingen en bezuinigingen dus automatisch van kracht.

En dan zou de VS in 2013 precies hetzelfde doen als wat de afgelopen jaren zowat ieder Europees land heeft gedaan. Kaasschaafbezuinigingen en belastingverhogingen met als zogenaamd doel om het begrotingstekort terug te dringen. Wat uiteraard niet lukt. En wat de economie inderdaad doodknijpt.

Er verandert niets
Het is nog 2012 als ik dit schrijf en ik weet nog niet of er een akkoord zal komen. Ik verwacht een of ander compromis op het allerlaatste moment. Het maakt echter allemaal niets uit. Want het begrotingstekort zal enorm blijven en de staatsschuld zal hard blijven stijgen.

Want als er de afgelopen weken één ding écht duidelijk is geworden, dan is het dat Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar staan. En dus dat er tijdens de komende vier Obama-jaren minder dan 0,01% kans is dat de Amerikaanse overheid de keiharde maatregelen zal nemen die nodig zijn om de economie weer op het juiste spoor te krijgen.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: