De ene rente is de andere niet

Ik ontving vorige week naar aanleiding van dit artikel verschillende mails van lezers die allen deze zelfde (zeer goede!) vraag hadden:

“U vertelt in uw nieuwsbrief eerst dat de Fed de rente nog tot 2014 op 0-0,25% houdt en vervolgens dat de Amerikaanse obligatierente de komende jaren fors gaat stijgen. Dit lijkt mij een tegenstrijdig verhaal. Kunt u hierover uitleg geven?”

Het antwoord op deze vraag is simpel. De ‘centrale bank rente’ en de obligatierente staan los van elkaar. Zouden ze aan elkaar vast zitten, dan zou de rente op 10-jarige Portugese staatsobligaties nu onmogelijk 12% kunnen zijn. Want de ECB-rente is immers slechts 1%?

Uw spaarrente hangt samen met ECB-rente
De centrale bank bepaalt de rente die banken elkaar in rekening brengen om geld uit te lenen. En als gevolg daarvan is de rente op uw spaarrekening grotendeels gebaseerd op deze rente. Als de ECB-rente 1% is, dan haalt geen bank het in zijn hoofd om u 5% rente op uw spaarrekening te betalen. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Fed-rente, die nu 0-0,25% is.

Doodgewoon vraag en aanbod
De rente op Amerikaanse staatsobligaties wordt echter niet door de centrale bank bepaald. Maar door de volgende twee zaken:

  1. De hoeveelheid geld die Obama nodig heeft om zijn uitgaven te financieren.
  2. Het aantal beleggers dat bereid is om daarvoor geld aan hem uit te lenen.

Door vraag en aanbod dus. In dit artikel vertelde ik u al dat Obama ongegeneerd geld blijft uitgeven. En dat de staatsschuld $15.517 miljard was. Sinds ik het artikel schreef, is daar alweer $69 miljard bijgekomen. In twee weken tijd!

De simpele vraag die u zich hier kunt stellen is: zou ú uw zuur verdiende geld uitlenen aan Obama, die zó ontzettend veel geld over de balk smijt? Die de Amerikaanse staatsschuld ieder jaar zó hard laat oplopen? Ik in ieder geval niet!

Honderden procenten winst te rapen
Steeds meer beleggers gaan zich dezelfde vraag stellen. Met als gevolg dat ze hun Amerikaanse staatsobligaties kwijt willen. En al helemaal geen nieuw geld aan Obama willen uitlenen. Met als gevolg dat de vraag naar Amerikaanse staatsobligaties fors zal dalen en dat de rente dus enorm zal stijgen.

Ik hoop dat u met deze uitleg begrijpt dat de Fed-rente en de obligatierente los van elkaar staan. Maar vooral dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties de komende jaren enorm zal stijgen. Door op die ontwikkeling in te spelen, gaan wij honderden procenten winst behalen.

Wees geen dief van uw eigen portemonnee
Naar mijn bescheiden mening ben je dan ook een dief van je eigen portemonnee als je niet op een zó duidelijke ontwikkeling inspeelt. Want dat is écht heel simpel! In ons obligatierapport vertellen we u precies hoe dat te doen.
Klikt u hier om het snel te bestellen.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: