Wat zijn de lange termijn trends?

De bull markt in goud, zilver en grondstoffen is al tien jaar aan de gang. Maar eind 2008 dacht iedereen dat het voorbij was. Nu zullen er ongetwijfeld allerlei mensen zijn die beweren dat de bull markt voor zilver voorbij is. Maar bull markten én bear markten hebben de neiging om enorm lang aan te houden. Het is bij beleggen dus ook zaak om de écht lange termijn trends te kennen.

Enkele voorbeelden
Iedereen kent de verhalen over beurscrashes, maar slechts weinigen staan erbij stil hoe lang het kan duren voordat een beursindex haar oude niveau weer bereikt. Na de beurscrash van 1929 duurde het 16 jaar voordat de beurs ervan was hersteld.

In 1973 gingen de beurzen met 52% onderuit en het duurde tot 1983 voordat de beurs hersteld was. De Nasdaq is nog steeds niet hersteld van het barsten van de tech-bubbel in 2000. De S&P-500 en de Dow-Jones zijn wel hersteld, maar als je rekening houdt met inflatie staan ze nog een procent of 50 in de min.

Zijn obligaties traditioneel veiliger?
De afgelopen dertig jaar hebben we een bull-markt in obligaties beleefd. De meeste beleggers weten daarom niet beter dan dat obligaties een veiliger belegging zijn dan aandelen. Een duik in het verleden bewijst echter dat dit absoluut niet het geval is.

In 1915 startte een bear market in obligaties die 12 jaar duurde en waarin obligatiekoersen (na inflatie) met 51% daalden. En vanaf 1940 zaten obligaties zelfs voor ruim 40 jaar in een bear markt, waarin je geld 67% aan waarde verloor (na inflatie). Na de tweede wereldoorlog kon je dus tot 1981 maar beter niet in obligaties beleggen!

Omdat de bull markt voor obligaties nu (bijna) achter de rug is, omdat de rente extreem laag staat én omdat diverse landen in grote financiele problemen verkeren, hoeven we voor de komende 10-30 jaar niet veel winst te verwachten van obligaties, terwijl er wel veel risico aan kleeft.

Wat is onze mening over de huidige trends?
Daarvoor kunnen we u verwijzen naar enkele eerder geschreven artikelen. In
dit artikel vertel ik u waarin ik de komende jaren vooral NIET zal beleggen. En in dit artikel vertel ik u waar ik de komende jaren juist WEL in zal beleggen.

Een uitgebreide uitleg over hoe en waarom wij op deze manier denken vindt u in het gratis rapport “Wees voorbereid en heb een plan!“. Hebt u dit rapport nog niet gelezen? Klikt u dan hier om het alsnog aan te vragen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: