Wachten op Basta!

Met onze obligatiestrategie zitten we al een tijdje geduldig te wachten totdat ook de rente op Amerikaanse obligaties eens fors gaat stijgen.

Er is nu al dat gedoe over Italië en Spanje, terwijl deze landen er financieel véél minder slecht voor staan dan de Verenigde Staten. De Italiaanse overheid geeft jaarlijks 10% meer uit dan er bij ze binnenkomt en heeft nu bezuinigingen aangekondigd. De Amerikaanse overheid geeft maar liefst 65% meer uit dan er bij ze binnenkomt. En er is geen uitzicht op substantiële besparingen!!

Italië kan niet devalueren
Het grote verschil is uiteraard dat de Verenigde Staten geld kan bijdrukken en zo haar munt kan devalueren, terwijl Italië vast zit aan de Euro. En het lijkt dat de obligatiebeleggers alleen om die reden Italiaanse obligaties dumpen en Amerikaanse nog even vast houden.

Vraag zonder antwoord
Maar als je weet dat een land onbeperkt geld bijdrukt en dus bewust inflatie creëert, wie haalt het dan in zijn hoofd om 10-jarige staatsobligaties te kopen om daar vervolgens 3% rente op te krijgen? Als je aan het einde van de looptijd je $1000 per obligatie terugkrijgt, kan je voor die $1000 de helft minder kopen dan nu.

Op die vragen hebben we geen antwoord. Het is gewoon net zo onbegrijpelijk als de vraag waarom beleggers 50 keer de winst voor een aandeel betalen.

Kentering?
De afgelopen drie dagen zagen we de Amerikaanse obligatiemarkt de voor ons goede richting op gaan. Ook zien we op de koersgrafieken positieve divergenties tussen de koersen en diverse indicatoren. Dat kan erop duiden dat een forse beweging nu in gang is gezet. Het zou de hoogste tijd worden.

Het kan dus zijn dat we afgelopen dagen de start hebben gezien van de grote koersbeweging die wij al een tijd verwachten. Blijkt dat toch niet het geval, dan wachten we geduldig af.

Basta!
De totale Amerikaanse obligatiemarkt groeit ieder jaar met $1500 miljard. Want dat is wat de overheid ieder jaar teveel uitgeeft en dus bij moet lenen. Wij wachten rustig op de dag dat obligatiebeleggers (zij die dus hun geld aan de Amerikaanse overheid uitlenen) zeggen: Basta! En zullen dan een enorme winst maken.
Klikt u hier om het obligatierapport te bestellen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: